Европа и САЩ се разминават за Ирак

Няколко европейски страни се изказаха против военна акция срещу Ирак и настояха да се даде повече време за инспекциите на ООН.

Френският президент Жак Ширак отправи ясно предупреждение срещу военен удар, обявявайки, че той би било в нарушение на международното право. Ширак призова да бъде дадено достатъчно време на инспекторите на ООН в Ирак, за да могат да завършат работата си. Ширак заяви, че всяка военна акция срещу Ирак трябва да има одобрението на Съвета за сигурност на ООН въз основа на докладите на оръжейните инспектори, съобщи Би Би Си.

Той заяви това след разговори с главния инспектор Ханс Бликс и директора на Международната агенция за атомна енергия Мохамед Ел Барадей.

Великобритания съобщи, че също така подкрепя Бликс, който провежда среща с премиера Тони Блеър край Лондон.

Администрацията на президента Буш обаче не е доволна от инспекциите и настоява за бързо решение за провеждане на военна операция.

Белият дом окачестви като сериозно и обезпокоително откриването в четвъртък на бойни глави за химическо оръжие от инспекторите на ООН в Ирак. Говорител на президента Буш заяви, че бойните глави не са споменати в оръжейната декларация на Ирак, предоставена на Съвета за сигурност на ООН през декември, което според него показва, че Садам Хюсеин не се съобразява с резолюцията на ООН.

Ирак съобщи, че бойните глави са стари ракети.Отново в днес Саддам Хюсеин заплаши агресорите със смърт.

Русия, която вижда в лицето на Франция свой поддръжник, предупреди да не се правят заключения от откритите бойни глави. Според Русия случаят показвал, че оръжейните инспекции работят.

Британският премиер Тони Блеър нарече откриването на бойните глави "наистина интересно", но се въздържа от оценка на неговата значимост.

Работа на инспекторите е дават оценка за това, което са намерили, каза говорителят на Блеър.

Турция обяви, че ще окаже ограничена подкрепа на водена от САЩ военна операция и че не е съгласна Америка да използва нейните военни бази.

Гърция, която в момента председателства ЕС, обяви днес, че намирането на бойните глави е "доказателство за добрата работа" на инспекторите и че резултатите трябва да бъдат анализирани.

Според италианския премиер Силвио Берлускони инспекциите дават резултат и ще бъде "мъдро" те да продължат и през февруари.

Германският канцлер Шрьодер повтори, че е против военна операция в Ирак и добави, че ще се радва, ако Саддам Хюсеин отиде в изгнание.

Говорителят на президента Буш Ари Флайшър днес обяви: Фактът, че Ирак притежава недекларирани химически бойни глави, е тревожно и сериозно. По думите му е все по-ясно, че Ирак не се е разоръжил.

Пристигайки в Лондон Ханс Бликс обяви, че откриването на бойните глави "очевидно не е много добро" нещо, но добави, че те не са в много голямо количество.

Бойните глави ще бъдат изследвани, за да се установи дали те са съдържали забранени химически вещества.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?