Джордж Сорос предупреждава:

Европа има три месеца, за да спаси еврото

Който и да е на власт в Гърция, едва ли ще се справи със задълженията по спасителните кредити, смята милиардерът

Европа има три месеца, за да спаси еврото

Европа има три месеца, за да спаси еврото, след което пазарите ще спрат да дават повече време за решаване на проблемите. Такова предупреждава американският милиардер Джордж Сорос, цитиран от MarketWatch.

"Мнението ми е, че властите разполагат с прозорец от три месеца, през които все още могат да поправят грешките си и да обърнат сегашните тенденции. Под власти имам предвид най-вече германското правителство и централната банка на страната“, обяснява Сорос.

Според него нищо няма да може да бъде решено без съгласието и одобрението на Германия.

"Силно задлъжнелите страни ще трябва да получат облекчение на разходите си за финансиране. Има различни начини това да се случи, но всички те трябва да получат активната подкрепа на Германия“, смята той.

Предизвикателството ще бъде именно убеждаването на германците, че тези стъпки са изцяло в техен интерес.

"Надявам се гърците да се стреснат достатъчно от перспективата да бъдат изключени от Европейския съюз, за да дадат макар и слабо мнозинство на коалицията, готова да прилага сегашното споразумение с ЕС, МВФ и банковите кредитори", допълва той.

До три месеца "германската икономика също ще отслабне и за канцлера Ангела Меркел ще бъде още по-трудно да убеди германската общественост да приеме допълнителни отговорности към Европа. Това отваря този прозорец от три месеца", уверен е Сорос.

Решението на проблемите трябва да мине през застраховане на депозитите, за да се спре тегленето на пари от банките в периферните страни. Освен това банките ще трябва да получат възможност да се кредитират директно от Европейския механизъм за стабилност, чиято основна задача е да финансира закъсалите правителства от еврозоната.

Сорос е на мнение, че гръцкото общество "ще бъде доста ужасено от перспективата за изключване на страната от Европейския съюз“ и на изборите този месец вотът ще позволи формирането на правителство, което да се придържа към договорените условия по спасителните програми.

"Каквото и да било правителство обаче няма да се справи с ангажиментите, така че гръцката криза ще достигне своя пик през есента“, категоричен е Сорос.

По неговите думи това означава, че мерките за икономии отново ще спечелят известно време, но няма да решат проблемите. Така след изтичането на около три месеца пазарите отново ще започнат да искат своето, но този път няма да има кой да им го даде.

Въпреки всичко Сорос е уверен, че еврото ще оцелее. Причина за това ще бъде решителността на Германия за неговото запазване, тъй като връщането към марката би имало огромна политическа и икономическа цена. Част от нея би било изместването на страната от големите ѝ експортни пазари, обяснява милиардерът.

Споделяне

Още от Бизнес