Европа иска да ограничи зависимостта си от Китай за медицински консумативи и лекарства

Европа иска да ограничи зависимостта си от Китай за медицински консумативи и лекарства

Представители на ЕС проведоха днес извънредно заседание в Брюксел, за да призоват към солидарност 27-те страни членки на фона на опитите им да се справят с потенциален недостиг на медикаменти и защитни принадлежности заради епидемията от коронавирус, съобщи Ройтерс. Много държави от ЕС разчитат на Китай, откъдето тръгна вирусът, за лекарствените съставки и сега се борят да избегнат дефицити, след като епидемията наруши предлагането и забави доставките.

Предпазните средства, каквито са маските, вече не достигат в повечето страни в ЕС, което излага на риск лекарите и медицинските сестри, информираха европейските представители. Европа трябва да върне производството на медицински стоки на континента, тъй като е зависима твърде много от вноса от държави извън съюза, заявяват най-големите членки Франция и Германия.

Франция внася от Китай около 40% от лекарствените съставки - ситуация, която френският финансов министър Брюно Льо Мер определи като свръхзависимост.

Това няма да се реши утре, но ние трябва да започнем тази дискусия днес, за да имаме решение след утрешния ден, заяви пред журналисти на срещата в Брюксел австрийският министър на труда, социалните грижи, здравеопазването и защитата на потребителите Рудолф Аншобер.

Засега няма непосредствен недостиг на лекарства в ЕС заради епидемията, обявиха европредставителите, но опасенията се засилиха, след като Индия, най-големият в света производител на генерични лекарства, ограничи износа.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?