Европа иска да преоткрие духа от 1945 г. в борбата с пандемията

Френският президент Еманюел Макрон поставя венец пред паметника на генерал Шарл де Гол

Няколко европейски лидери призоваха днес, на 75-ата годишнина от края на Втората световна война, Европа да преоткрие духа от 1945 г. в борбата с пандемията от коронавируса, предаде Франс прес.

"Не бива да приемаме порядъкът на мир", установен след 1945 г., "да изчезва като дим пред очите ни. Ние искаме повече, а не по-малко сътрудничество в света, включително и в битката с пандемията", заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер в речта си, която произнесе по повод годишнината в Берлин.

Британският премиер Борис Джонсън също направи обръщение по повод днешната годишнина.

"На тази годишнина ние водим нова битка срещу коронавируса, която изисква същия дух на национално усилие", на който вие сте въплъщение, каза Джонсън, обръщайки се към ветераните от войната.

В чест на годишнината над Лондон прелетяха изтребителите от звеното за въздушна акробатика "Червени стрели" на британските Кралски военновъздушни сили, а по всички телевизионни канали бе запазено двуминутно мълчание.

Във Франция президентът Еманюел Макрон взе участие в скромна церемония на площада с Триумфалната арка в Париж, който беше почти празен. Макрон постави венец пред паметника на генерал Шарл де Гол и премина по прочутия булевард "Шан-з-Елизе", придружен от малоброен ескорт.

В Съединените щати президентът Доналд Тръмп ще положи венец пред мемориала на Втората световна война във Вашингтон, отбелязва Франс прес.

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави по случай 75-ата годишнина от победата във Великата Отечествена война лидерите и народите на страните от бившия Съветски съюз, съобщи днес пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Путин е изпратил "приветствени послания до лидерите и гражданите на Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Абхазия, Южна Осетия, а също и до народите на Грузия и на Украйна", се казва в комюникето.

Поздрави по случай годишнината бяха разменени в телефонен разговор между Путин и канцлерката на Германия Ангела Меркел. Изразено бе убеждението, че в двете страни няма никога да бъдат забравени германските патриоти, водели самоотвержена борба с нацисткия режим. Двамата изразиха намерение да градят конструктивно двустранните отношения и занапред, да продължат и тясното сътрудничество в действията срещу коронавирусната пандемия, отбелязва офисът на руския лидер.

Русия и САЩ днес са на предната линия в действията срещу глобалните заплахи и заедно биха могли да постигнат добри резултати в гарантирането на сигурност и стабилност между народите, се казва в приветствено послание на Путин до американския президент Доналд Тръмп по случай Деня на победата.

Победата във войната бе постигната с общи усилия от Съветския съюз и страните от антихитлеристката коалиция. Този безценен опит от сътрудничеството е твърде актуален и днес, подчертава президентът на Русия в поздрав по случай годишнината, отправен към британския народ и премиера на Великобритания Борис Джонсън.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?