Европа иска да си изясни търговската страна на "Турски поток"

Европа иска да си изясни търговската страна на "Турски поток"

Проектът за газопровода "Турски поток" трябва да бъде обсъден на допълнителни консултации за изясняване на търговския му елемент. Това заяви в четвъртък вечерта еврокомисарят по енергийния съюз Марош Шефчович, в интервю за сръбската телевизия РТС, цитирано от руската агенция ТАСС,.

"Длъжни сме да разговаряме за "Турски поток", тъй като и досега имаме информация за него само от пресконфренции. Трябва да знаем как той ще повлияе цялостната енергийна сигурност в Европа, дали ще спазва европейското законодателство", каза той.

По думите му изграждането на този газопровод ще засегне и Украйна.

"Сегашният газопровод през Украйн) трябва да бъде запазен. Там имаме газопроводи, които се използват десетилетия наред, дори в периода на Студената война. Така че трябва да обсъдим "Турски поток" в конструктивна атмосфера, за да разберем търговската страна на проекта и да видим как той е се впише в стратегията за Енергийния съюз", подчерта Шефчович.

Бихме искали всяка европейска страна да има голяма енергийна сигурност, а това означава достъп до поне три различни източника на газ. По този начин се засилва конкуренцията, което влияе положително на цената, и енергийната безопасност се повишава, допълни еврокомисарят.

Европейската комисия работи с руските партньори много интензивно, особено по въпроса за тристранните преговори с Украйна и "зимния пакет", отбеляза той.

"Опитваме се да договорим за това, както и миналата година, газът да върви през Украйна и за Украйна. Искаме да повторим добрият опит и пред следващата земи. Водим много интензивни преговори", каза Шефчович и допълни, че ЕК разглежда Русия като много важен партньор в областта на е енергетиката и че вярва, че така ще бъде и занапред.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?