Европа иска планове за изтегляне на държавите от икономиката

Държавната подкрепа за икономическите отрасли трябва да продължи, като същевременно се разработят планове за изтегляне на държавата от икономиката, които обаче да се приложат, едва когато бъде потвърдено икономическото възстановяване. Това е записано в проекто-предложението за обща позиция на Европейския съюз за форума на Г-20 на 24 и 25 септември в Питсбърг, САЩ, съобщават агенциите.

Лидерите на Европейския съюз се събират в четвъртък в Брюксел на извънредна среща, именно, за да обсъдят общата си позиция. Българският премиер Бойко Борисов също заминава за Европейския съвет, който ще премине под формата на работна вечеря.

В документа лидерите от ЕС призовават Г-20 да приеме продължаване на държавната подкрепа за икономиката, като макар плановете за изход от кризата да се съставят сега, те да бъдат прилагани едва след като бъде осигурено възстановяване и подем на икономиката.

ЕС планира да призове страните от Г-20 да разработят незабавни планове за намаляване на големите бюджетни дефицити, които се натрупаха в националните икономики при опитите да се преодолее кризата, информира ДПА.

"Г-20 трябва да потвърди решимостта си да продължи прилагането на координирани мерки, за да се гарантира основа за устойчив растеж и да се избегне повторение на сегашната финансова криза", цитира Ройтерс проекта за заключителен документ.

Според проекта за заключителен документ европейските лидери ще поискат на срещата на върха на Г-20 да се приемат ограничения на заплатите на ръководителите на банки и да се съгласуват санкции при прекомерно големи бонуси.

Групата на Двайсетте обединява Г-8 - седемте най-развити индустриални страни плюс Русия - и останалите 12 най-развити икономики.

ЕС настоява премиите да бъдат изчислявани въз основа на дългосрочните резултати, а не само въз основа на краткосрочни спекулативни операции.

Европа иска променливите заплати на банкерите да бъдат ограничени и да се изчисляват в съответствие с фиксираните заплати или спрямо приходите или печалбите на компаниите.

Европа ще настоява пред Г-20 преговорите от цикъла Доха да бъдат доведени до край през 2010 г. като част от усилията за стимулиране на световната търговия, която все още понася последиците на световната икономическа криза, предаде Ройтерс.

"Г-20 трябва да продължи да оказва натиск за постигане на напредък в опитите за либерализиране на световната търговия, включително за това през 2010 г. да бъде постигнато световно, амбициозно и балансирано решение по кръга преговори от Доха, както бе решено на срещата на Г-7 в Акуила", се казва в проекта.ЕС вероятно ще се присъедини към САЩ в призива да се засили прозрачността на петролните пазари, посочва документът.

В Питсбърг ЕС ще призове лидерите на страните от Г-20 да вземат мерки за засилване на прозрачността на петролните пазари.

Според проектодекларацията ЕС ще призове най-богатите развиващи се страни като Китай и Индия да помогнат на по-бедните държави в борбата с глобалното затопляне, допълва ДПА.

Споделяне

Още от Европа