Европа избира зелена столица за 2015 г.

Европа търси града, който ще спечели титлата “Европейска зелена столица“ за 2015 г. От петък всеки един европейски град с население над 200 000 жители ще може да кандидатства онлайн, съобщи представителството на Европейската комисия в България.

Срокът за представяне на кандидатури за наградата е 15 октомври 2012 г. Наградата се присъжда от международно жури, подкрепяно от експертна група от утвърдени специалисти в различни области на опазването на околната среда. Носителят на наградата ще бъде обявен през юни 2013 г.

 

Конкурсът е отворен за 27-те страни членки от ЕС, присъединяващата се Хърватия, както и кандидат-членките - Турция, Македония, Черна гора, Исландия и Сърбия, плюс Норвегия и Лихтенщайн. От държавите, в които няма градове с над 200 000 жители, може да участва най-големият град.

 

Кандидатурите ще бъдат оценявани по 12 показателя - местен принос в действията във връзка с изменението на климата, устойчив транспорт, зелени градски площи, популяризиране на опазването на природата и биологичното разнообразие, качество на въздуха, нива на шума, управление на отпадъците, потребление на вода, третиране на отпадъчните води, екоиновации и устойчива заетост, екологично управление от страна на местните власти и енергийна ефективност.

 

Наградата “Европейска зелена столица“ отличава градовете, които са в авангарда на екологичния градски живот и могат да служат за пример на останалите. Годишното отличие има за цел да стимулира големите европейски градове да станат по-привлекателни и по-здравословни.

 

Това е шестото издание на конкурса. Наградата “Европейска зелена столица“ е плод на инициатива на градове, стремящи се да създадат чиста околна среда за своите граждани. Идеята се заражда на среща в естонската столица Талин през май 2006 г. по инициатива на бившия кмет на града Юрий Ратас.

 

Досегашните носители на наградата са били Стокхолм, Хамбург, Витория-Гастеис и Нант, съответно за годините от 2010 г. до 2013 г. Зелената столица за 2014 г. ще бъде обявена на 29 юни.

 

Освен че вдъхновява други градове, носителят на наградата получава признание, което подобрява неговата репутация и привлекателност за туризъм, работа и живот, отбелязва Европейската комисия.

Споделяне

Още от Европа