Европа избра ново лого за биопродуктите си

Европа избра ново лого за биопродуктите си

"Европейското листо" се нарича логото, с което от лятото ще се маркират биопродуктите, произведени в Европейския съюз. Това стана ясно в понеделник, когато Европейската комисия официално обяви победителя в конкурса за изработка на символа.

През последните два месеца около 130 000 души гласуваха по интернет, за да изберат лого за биологичните продукти измежду тримата финалисти. Спечелилият проект е дело на Душан Миленкович, студент от Германия, който получи 63 % от всички гласове за своя знак "Европейско листо".

От 1 юли 2010 г. "биологичният знак" на ЕС ще бъде задължителен за всички предварително пакетирани биологични продукти, произведени в която и да е държава-членка на ЕС и отговарящи на съответните стандарти. Използването му за вносните продукти няма да бъде задължително. Ще бъде позволено да се поставят и други частни, регионални или национални знаци заедно със знака на ЕС. Регламентът за биологичното земеделие ще бъде изменен през следващите седмици, за да бъде включен новият знак в едно от приложенията.

"Много се радвам, че вече имаме един "свеж" знак на ЕС за биологичните храни", заяви Мариан Фишер Бьол, комисар по земеделието и развитието на селските райони, която първа предложи да се организира конкурс за избора на биознак.

Споделяне

Още от Европа