Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Европа: Краят на пандемията е далеч, връщането към нормалното също

Близо половината смъртни случаи от коронавирус на континента са в домове за възрастни

4 коментара
Европа: Краят на пандемията е далеч, връщането към нормалното също

Докато редица европейски страни предпазливо отменят или се канят да отменят някои от ограничителните мерки, въведени за да се спре разпространението на коронавируса, зачестяват предупрежденията, че успешният край на борбата с него е все още твърде далеч.

Макар да изглежда, че епидемиите от коронавируса в някои европейски страни се стабилизират или отслабват, пандемията далеч не е приключила, предупреди в четвъртък шефът на европейското представителство на Световната здравна организация (СЗО) д-р Ханс Клуге.

Той припомни, че около половината от случаите по света на заразяване с Covid-19 и повече от половината от жертвите са в Европа.

Клуге заяви, че близо половината смъртни случаи от коронавирус в Европа са в домове за възрастни хора, и нарече това "невъобразима трагедия“. По думите му в тези домове "нивото на грижите е пословично занемарено".

Здравните работници в подобни заведения често са претоварени и ниско платени, призна той и призова да им бъдат осигурени повече предпазни средства и подкрепа. Директорът на СЗО-Европа нарече тези здравни работници "невъзпятите герои" на пандемията.

Следващото предупреждение дойде от ръководителя на държавата, която вече започна бавно да разхлабва някои от ограничителните мерки.

Германия все още е в началото на пандемията от новия коронавирус и ще трябва да живее с нея дълго време, заяви канцлерката Ангела Меркел. "Не живеем във финалната фаза на пандемията, а все още сме в началото ѝ. Спечелихме време, което бе използвано за укрепване на германската здравна система“, каза тя пред Бундестага в Берлин

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия са се увеличили с 2352 до общо 148 046, показаха днес данните от Института за инфекциозни болести "Роберт Кох", отбелязвайки трети пореден ден на ускоряване на новите инфекции. Броят на регистрираните смъртни случаи е нараснал с 215 до общо 5094. Германия е пета по брой заразени с новия коронавирус след САЩ, Испания, Италия и Франция, но броят на починалите е сравнително нисък благодарение на ранно и масово тестване.

Меркел изрази безпокойство, че германците не спазват указанията за социално дистанциране и това може да доведе до нова вълна на епидемията, след като федералното правителство и властите на германските провинции се съгласиха да започнат да отварят някои магазини от тази седмица, а на 30 април ще обсъдят как да се действа след 3 май.

"Именно защото числата пораждат надежда се чувствам задължена да кажа, че този междинен резултат е крехък. Застанали сме на възможно най-тънкия лед. Нека не излагаме на риск постигнатото", заяви Меркел.

Епидемията от новия коронавирус е най-сериозното предизвикателство за Германия откакто бе основана Федерална република Германия след Втората световна война, заяви Меркел. "Ще живеем още дълго с този вирус и въпросът е как да му попречим да надделее над нашата здравна система и да доведе до многобройни жертви. Това още дълго време ще остане главният въпрос за политиците в Германия и Европа", заяви канцлерката.

Здравното министерство на Испания съобщи днес, че 440 души са починали от коронавируса през последните 24 часа - малко повече спрямо предишния ден, когато починалите бяха 435. Броят на смъртните случаи нарасна до 22 157, а диагностицираните случаи вече са 213 024 спрямо 208 389 предишния ден (увеличение за ден с над 4 600). Броят на новите заразени вече дни наред нараства с по около 2 процента, след като преди месец ръстът бе с 35% дневно.

Директорът на Центъра за извънредни ситуации в сферата на здравеопазването Фернандо Симон отбеляза, че след като напоследък броят на извършваните тестове е значително повишен, се е очаквал и скок при новооткритите случаи на заразата. Това обаче не е станало, което според Симон е положителен сигнал. Той обаче предупреди, че данните трябва да се тълкуват внимателно. Междувременно 89 250 души вече са се възстановили от болестта, което представлява почти 42% от случаите.

Италия съобщи днес за повече починали от новия коронавирус спрямо данните от вчера. Броят на новите заразени обаче е намалял.

464 човека са починали в Италия за изминалите 24 часа при 437 през предходното денонощие. Общият брой на смъртните случаи е 25 549. За изминалите 24 часа са били регистрирани 2646 нови заразени спрямо 3370 през предходното денонощие. С това общият брой на регистрираните случаи в страната вече е 189 973.

Активните случаи са намалели за четвърти пореден ден - от 107 699 до 106 848. В интензивно отделение с коронавируса са 2267 човека спрямо 2384 вчера, което затвърждава тенденцията на спад. Оздравелите вече са 57 576 при 54 543 ден по-рано.

Италианската Гражданска защита за първи път публикува данни колко хора са били тествани за коронавирус в страната. Броят им е 1,053 милиона при население от около 60 милиона души. В Италия са били направени общо 1,58 милиона теста, тъй като много хора са дали проба два или три пъти.

Северната италианска област Ломбардия, епицентър на епидемията от новия коронавирус в страната, започна от днес да прилага своя собствена програма за изследване за наличието на антитела. Тестването на хората се извършва в момент, когато регионът се подготвя за рестартиране на икономиката след седмици на спиране и изолация.

Френските здравни власти съобщиха тази вечер за 516 смъртни случая през последните 24 часа. С това общият брой на починалите в страната от причиняваното от коронавируса заболяване е достигнал 21 856.

Във Франция 13 547 души са починали в болница (още 311 през последното денонощие), а 8309 - в старчески домове (плюс 205).

Броят на пациентите в интензивно отделение е намалял за петнайсети пореден ден, този път със 165 - до 5053. Той обаче остава по-висок от леглата, налични в реанимация във френски болници преди епидемията - 5000, подчертаха здравните власти.

Броят на пациентите с Covid-19 в болници във Франция е спаднал за осми пореден ден, този път с 522 - до 29 219. 42 088 оздравели хоспитализирани са били изписани, към които се добавят десетки хиляди хора, прекарали заболяването у дома.

Френските здравни власти подчертаха, че предстоят "много важни" дни до 11 май, когато е предвидено да започне постепенно вдигане на карантинните мерки.

616 души починаха от причиняваното от новия коронавирус във Великобритания през последното денонощие, с което общият брой на смъртните случаи достигна 18 738. Заразените са 138 078.

В данните на властите не са включени старческите домове, където според информации има няколко хиляди починали.

Великобритания обяви, че започва мащабно научно изследване, при което от много жители на страната ще бъдат взети проби, за да се установи наличие на антитела към коронавируса. В течение на 1 година в програмата ще участват до 300 000 души. Целта на изследването е да се установят истинските мащаби на разпространението на вируса. При подбора на участниците в изследването ще се сформира представителна извадка за цялото население на Обединеното кралство. Предварителни резултати се очакват още в началото на май.

Малко вероятно е животът да се върне към нормалното дори след отмяната на най-тежките ограничителни мерки, а мерките за социално дистанциране ще останат в сила до края на тази година и след това, заяви днес първата министърка на Шотландия Никола Стърджън.

"Това, което ще се опитваме да направим, е да намерим ново нормално положение - начин да живеем с този вирус, като поддържаме контрола над него. Социалната дистанция и ограничаването на контактите ни с други хора ще бъдат част от живота ни още дълго, със сигурност поне докато появата на лечение и в крайна сметка на ваксина не ни предоставят различни решения. Така че това може да означава до края на тази година, а може и по-дълго", подчерта шотландската първа министърка.

Възможно е някои предприятия в определени икономически отрасли да се върнат към работа, ако променят начина си на работа, за да поддържат социалната дистанция, каза Стърджън. Класните стаи може да трябва да се променят, за да позволят на повече ученици да ходят на училище, спазвайки дистанция. Големите събирания и събития обаче вероятно ще бъдат отменени за няколко месеца, заяви Стърджън.

Белгия отчете днес за пореден път близо двоен превес в броя на изписаните от болница пред новоприетите пациенти с Covid-19 за денонощие. В сряда 211 души са били приети за лечение, а 367 са били изписани. Броят на починалите е нараснал с още 230 и достига 6490. Установени са още 908 заразени (общо 42 797 досега) при над 180 хиляди изследвани.

Здравните власти отбелязват, че дневната смъртност в страната спрямо същия период от годината в предните пет години показва увеличение от 80 на сто. Местни медии цитират изследване, според което засега едва около три процента от населението е придобило имунитет срещу новото заболяване.

Заради стабилизирането на броя на новозаразените с коронавирус в Чехия правителството ускорява плановете си за облекчаване на ограничителните мерки, като до 25 май ще бъдат отворени всички магазини, ресторанти и хотели. Това обяви днес министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек.

Поради спада на новите случаи през последните дни чешките власти възнамеряват поетапно да вдигат ограниченията в периода от тази седмица до 8 юни - график, критикуван като прекалено бавен от бизнес лобитата.

Хавличек отбеляза, че резултатите от великденските празници са "много обещаващи", що се отнася до разпространението на заразата. "Ще има 14-дневни интервали [в отварянето наново], за момента графикът наподобява това, което се прави в Германия или Австрия", каза той.

По думите на министъра репродукционният фактор на вируса в Чехия е 0,73, тоест броят на хората, които се заразяват от един заразен. Ако факторът е под единица, това означава, че епидемията е овладяна.

През миналата седмица средният брой но новите случаи за денонощие в Чехия бяха средно 119, което е под половината от показателите в началото на този месец.

Чешкото правителство не е съобщавало за промяна в плана си училищата да останат затворени до края на учебната година, нито за отменяне на забраната за пътуване в чужбина освен по работа.

Не става дума и за отменяне на задължителното носене на маска на обществени места, а въпросът за събиранията на групи хора ще се решава впоследствие.

Регистрираните заразени с коронавируса в Чехия са 7138, а починалите - 210. Властите съобщиха само за шест нови случая на зараза и две жертви в страната през последното денонощие.

Швейцария няма да налага на гражданите си да носят задължително предпазни маски, когато следващата седмица започне да облекчава ограниченията, заяви днес правителството. Здрави хора няма нужда да носят маски на обществени места, правилата за спазване на дистанция и миене на ръцете си остават най-добрата предпазна мярка. Все пак в някои сфери вероятно ще са необходими маски и на търговците на дребно в течение на две седмици ще се доставят по един милион маски на ден, отбелязаха властите.

От 27 април Швейцария вдига някои ограничения, започвайки с отварянето на фризьорските салони и салоните за красота. В граничещия с Италия кантон Тичино обаче ограниченията върху бизнеса ще се запазят до 3 май.

Здравното министерство съобщи, че починалите от коронавируса днес са 1217 при 1187 вчера. Броят на положителните тестове също се е увеличил - от 28 063 на 28 268. В последните дни новите случаи намаляват, поради което властите решиха да отменят някои ограничения от понеделник.

Финландия ще възприеме хибридна стратегия за връщане към по-нормален живот, като продължава да се бори срещу разпространението на коронавируса, заяви финландският премиер Сана Марин. Финландия ще отменя постепенно наложените ограничения, като в същото време ще извършва още повече тестове. Контактите на разболелите се ще се проследяват, а заболелите - изолират и лекуват, подчерта г-жа Марин.

Следващата седмица правителството ще реши дали училищата могат да се върнат към работа след 13 май. Забраната за организиране на големи събития, където се събират над 500 души, беше удължена до края на юли. Във Финландия има 4129 случая на заразяване с коронавируса (ръст от 115) и 149 смъртни случая. Според Марин заради бързо наложените мерки епидемията се развива много контролирано. По-късно в четвъртък бе съобщено, че самата тя временно минава на дистанционна работа, защото в резиденцията ѝ е работил миналата седмица човек, в чието обкръжение е открит коронавирусът. Самият служител не е развил симптоми и в момента е под карантина. Сана Марин също няма симптоми и се чувства добре, добавя канцеларията ѝ.

В Словения днес са потвърдени 13 нови случаи, с които общият брой на заболелите достигна 1366. Няма нито един смъртен случай за последните 24 часа и броят на починалите остава 79. Данните показват, че епидемията отслабва. Това се вижда и по броя на хоспитализираните, които сега са 80, с двама по-малко от предишния ден и значително по-малко отколкото бяха в края на март, когато на лечение в болници бяха 119 души. От общия брой хоспитализирани 23-ма са в интензивни отделения, което е с 24 души по-малко, отколкото предишния ден.

Хърватия ще започне от следващата седмица постепенно облекчаване на ограничителните мерки, като ще отвори повече магазини и ще пусне в движение обществения транспорт, съобщи премиерът Андрей Пленкович. Страната е блокирана от средата на март, като само хранителните магазини, аптеките и бензиностанциите останаха отворени. До момента тя е регистрирала 1981 случая на заразата и 50 жертви.
"Епидемиологичната ситуация е под контрол. Сега ние можем да се насочим постепенно към възстановяване на икономическите дейности. Но трябва да останем много внимателни, за да не изгубим това, което сме постигнали досега", заяви Пленкович.

От 27 април всички магазини, с изключение на намиращите се в големи търговски центрове, ще бъдат отворени. Дейностите, които могат да предоставят услуги, без да е необходим близък контакт с клиентите, също ще бъдат възобновени. От 4 май ще отворят отново и услугите, предвиждащи близък физически контакт, като фризьорски студиа и салони за красота, но със специални мерки за защита. От 11 май събиранията на до 10 души ще бъдат разрешени със спазване на безопасна дистанция. Ще отворят и големите търговски центрове. На същата дата основните училища ще отворят врати за най-малките ученици.

Също от 11 май ще могат да започнат работа баровете и ресторантите, но клиентите ще бъдат допускани само в откритите им пространства и със спазване на адекватни мерки за защита.

Правителството на Унгария ще решава следващата седмица бъдещето на карантинните мерки, заяви днес ръководителят на канцеларията на премиера Виктор Орбан.

Сегашните карантинни мерки са в сила до 3 май, а ще бъде необходим нов набор от мерки след тази дата, за да се позволи на икономиката да се върне към нормалното си състояние. Новият набор от ограничения след 3 май ще гарантира, че най-застрашените от коронавируса са защитени, като едновременно се рестартира икономическата активност, допълни говорителят.

Орбан заяви, че възнамерява да представи план на 3 или 4 май за постепенно връщане към нормалното състояние. В Унгария са регистрирани 2284 случая на коронавируса и повече от 200 починали.

Над 10 000 станаха потвърдените случаи на заразяване с новия коронавирус в Румъния. Броят на заразените е нараснал с 386 души през последното денонощие. До момента от болестта са се възстановили 2478 румънци. Броят на жертвите на болестта нарасна на 527.

Правителството на Литва съобщи, че ресторантите и музеите скоро ще отворят врати в рамките на постепенното премахване на ограниченията. Литва вече разреши миналата седмица да отворят магазините, които имат отделен вход от улицата, а от утре отварят и всички останали магазини. Фризьорските салони, музеите и ресторантите на открито ще могат да работят от 27 април. Броятя на клиентите в заведенията ще остане ограничен, а маските остават задължителни на обществени места. Детските градини, училищата и университетите остават затворени, а публичните събития все още са забранени.

В страната с население 2,8 милиона души са регистрирани 1370 случая на заразяване, включително 28 смъртни случая.

През изтеклото денонощие Украйна регистрира 578 нови заразени с коронавируса, което е най-големият ръст от началото на кризата. Така общият брой заразени в страната достигна 7170. Вирусът е взел досега 187 жертви в Украйна, а 504 пациенти са оздравели.

Русия е регистрирала 4774 нови случая на коронавирус през последните 24 часа - спад на броя на новите случаи за трети пореден ден, а общият брой на инфекциите достигна 62 773, съобщи оперативният щаб за борба срещу разпространението на новия коронавирус. През последното денонощие са починали 42-ма пациенти с коронавируса, с което общият брой на смъртните случаи достигна 555.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. sloth
  #4
  Отговор на коментар #1

  Единствените държави които се справят успешно със заразата - Тайван, Корея, Виетнам, Сингапур - не чакаха някой да им обяви постигането на "количествени условия" за обявяването на пандемия, а взеха мерки още януари, когато стана ясно че в Ухан има епидемия от нов коронавирус подобен на SARS и че болниците там са препълнени. Интересното е че мерките в тези държави не се препокриват напълно, важното е че са взети навреме. Останалите, които се надяваха че няма да се стигне до пандемия, сега още се мъчат

 2. Естествено
  #3

  Та как върви разследването поискано от Г-7?

 3. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #2
 4. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.