Европа може да изпрати войски в Ирак

Страните - членки на ЕС могат да изпратят войски в Ирак за опазване на реда там, заяви френският министър по европейските въпроси Ноел Леонар, съобщи Би Би Си.

Ролята на Европа в Ирак може да не се ограничи с хуманитарна помощ, нищо не бива да се изключва, каза министърът в радиоинтервю.

Изявлението му е преди срещата на външните министри на ЕС в Люксембург, които ще се опитат да излекуват раните, отворени преди началото на операцията в Ирак.

Срещата е посветена и на подготовката на форума в Атина в сряда и четвъртък по приемането на 10 нови членки в ЕС, както и на ролята на ООН във възстановяването на Ирак.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан отмени посещенията си във Великобритания, Германия, Франция и Русия, за да вземе участие в атинската среща.

ЕС вече заяви, че иска ООН да играе централна роля в Ирак и през тази седмица се очаква да представи подробности по позицията.

Според американски официални представители, обаче, водената от САЩ коалиция ще има ключова политическа роля в преходния период преди създаването на ново иракско правителство.

На срещата в Люксембург присъстват 14 външни министри - всички, без британския Джак Стро, който е на обиколка в Залива.

Там ще бъдат представени два документа с редица мнения за следвоенното управление в Ирак, базирани на подхода, прилаган при други конфликти - като в Афганистан и Косово.

Една от възможните теми ще е идеята за изпращане на специален пратеник на ЕС или установяване на мисия на ЕС.

ЕС бавно създава сили за бързо реагиране, които започнаха своята първа операция в Македония миналия месец.

Според министър Леонар от решаващо значение е постигането на консенсус. "Това, което не желаем, е всяка страна да действа самостоятелно", посочи той.

"Всяка страна може да прави предложения - ние самите сме го правили. Но когато става дума за действия, съюзът трябва да се представя като политическа цялост, като общност от държави, които се движат в една и съща посока", заяви френският министър.

Лидерите на европейското антивоенно лоби - Русия, Франция и Германия - повториха призива си за централна роля на ООН във възстановяването на Ирак, на тристранна среща в Санкт Петербург миналата седмица.

В Атина те ще се съберат заедно с поддръжниците на водената от САЩ военна операция, като британския премиер Тони Блеър и испанския премиер Хосе Мария Аснар.

Това ще е първата среща между Блеър и Шрак от началото на войната.

Междувременно италианското правителство съобщи днес, че ще поиска от парламента да разреши изпращането на около 400 карабинери в Ирак. Те трябва да се включат към по-големия италиански контингент, който ще бъде изпратен за възстановяване на реда и за оказване на хуманитарна помощ след войната, предаде Асошиейтед прес.

Външният министър Франко Фратини трябва да представи правителствените планове пред двете камари на парламента. Предполага се, че предложението ще бъде прието от законодателите. Целият италиански контингент ще наброява 1500 души, сред които освен 400-те карабинери ще има сапьори, лекари и хуманитарни работници.

Още не е ясно кога италианският контингент ще отпътува за Ирак, но според правителствени представители той ще замине дори без многостранна инициатива.

Швейцарската федерация за разминиране трябва от следващата седмица да започне работата си в Ирак, за да гарантира сигурността при доставките на хуманитарната помощ, съобщи АФП, като се позова на комюнике на организацията. Четири сапьорски екипа от по петима души са изпратени в съседни на Ирак държави /два екипа в Кувейт, един в Иран и един в Йордания/. Говорител на швейцарската неправителствена организация посочи, че федерацията е получила мандат да гарантира сигурността на хуманитарните доставки от Световната програма за прехраната. Екипи на федерацията са участвали в подобни операции в Босна, Хърватия, Косово, Албания, Афганистан, Таджикистан, Шри Ланка, Ангола и Судан, припомня АФП.

Още от Свят