Европа може да съди България заради липсата на достъп на глухите до тел. 112

Европа може да съди България заради липсата на достъп на глухите до тел. 112

България сериозно нарушава европейското законодателство заради липсата на достъп на хора с увреден слух до телефон 112. Това предупреди Беноа Вивие от европейската неправителствена асоциация на спешния телефон в интервю за БНР в събота.

На въпрос за мерките, които биха могли да се предприемат на европейско равнище в такива случаи, както и при спиране работата на телефона, Вивие уточни, че има законодателство на европейско ниво, в което се казва, че всеки европейски гражданин трябва да може да се свърже с телефон 112.

"Ако системата спре, както се случи в България, това означава, че страната ви не спазва европейското законодателство в този момент. Тогава трябва да се намеси Европейската комисия, за да накара България да зачита европейските закони и ако няма резултат, може да започне процедура срещу България в съда на ЕС. Още повече, че България не спазва конкретна европейска директива, според която хора с увреден слух също трябва да могат да се свържат със спешните служби", подчерта Беноа Вивие.

 

Споделяне

Още от България