Европа може да въведе „сини карти” за имигрантите

Европа може да въведе „сини карти” за имигрантите

„Синя карта” по подобие на американската „зелена карта” може да бъде въведена в Европейския съюз, предаде във вторник ББС. Чрез нея ще се опрости процедурата за легализиране на пребиваването на имигранти, които притежават нужни за Стария континент работни качества.

Според схемата, която се обсъжда от Европейската комисия, на лица, които имат необходимата квалификация, ще се предлага двегодишно разрешение за работа на цялата територия на ЕС.

Към желаещите да получат „синя карта” ще се прилагат много твърди изисквания. Те трябва да имат призната в Европа диплома, да са работили най-малко три години по специалността и да претендират за позиции, за които няма подходящи кандидати от страните в ЕС.

За да влязат в сила тези предложения, те трябва да бъдат одобрени от 27-те страни в ЕС. Наблюдателите предполагат, че Великобритания, Ирландия и Дания може да откажат да въведат на територията си „сини карти”.

Мнението на официален Лондон е, че „предложенията се проучват”, но според ББС британското правителство не е във възторг от тях, защото предпочита да поддържа в страната си точкова система за квалифицираните имигранти.

Дилемата на политиците

Някои холандски и германски политици също се изказват неласкаво за предложението на Еврокомисията, а представители на австрийското правителство нарекоха плана „централизация, която отива твърде далече”.

В близките 20 години, според експертите, на ЕС ще са необходими 20 милиона квалифицирани специалисти от чужбина. Особено остър е недостигът им в области като инженерното дело и компютърните технологии.

„За да се поддържа и ускорява икономическият ръст в ЕС, за Европа е много важно да привлича висококвалифицирани специалисти”, се казва в изявление на Еврокомисията. „Квалифицираните и висококвалифицираните мигранти днес предпочитат САЩ, Канада и Австралия”, допълват от комисията.

„Длъжни сме да работим над превръщането на ЕС в привлекателно място за такива хора. За да направим това, ЕС трябва да бъде единен и всяка страна членка да не провежда различна имиграционна политика”, счита ръководството на ЕС.

За да неутрализират опасенията на европейските профсъюзи, че в общността ще нахлуе евтина работна ръка, Еврокомисията предлага заплатата на притежателите на „синя карта” да бъде най-малко три пъти минималната заплата за страната приемник.

Но позицията на профсъюзите не е единственото препятствие по пътя на приемането на предложението на Еврокомисията. Според кореспондента на ББС в Брюксел има възражения и от друг порядък. Мнозина твърдят, че ЕС ще започне да „изсмуква” мозъци от по-бедните страни, чието развитие ще се забави още повече.

Деликатна сфера

Няма единно мнение сред европейските политици по въпроса за „синята карта”.  От една страна техните избиратели са сериозно обезпокоени от нарастването на имиграцията, от друга – бизнесът настоява, че не може да функционира ефективно без квалифицирани сътрудници от страни като Индия или Китай.

Според Еврокомисията в страните от ЕС и сега има правила за квалифицираните мигранти, отнасящи се в повечето случаи до определени сфери като изкуството или пък прехвърлянето от една в друга страна на високопоставени мениджъри, заети в транснационални компании.  

При това комисията си дава сметка, че се намества в достатъчно деликатна сфера на националната политика по време, когато много страни членки на ЕС и без това се сблъскват с наплив на имигранти както извън ЕС, така  и от неотдавна приети членове.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?