Европа не трябва да се страхува повече от Италия, уверява Марио Монти

Европа няма никакви причини да се страхува повече от Италия, защото страната ни разполага образно казано с една много рядко срещана суровина, а именно - консенсус в обществото относно по-голямата европейска интеграция, заяви италианският премиер Марио Монти в първото си пространно интервю за чуждо издание, цитирано в четвъртък от БТА.

Пред френския вестник "Фигаро" Монти припомня, че италианският президент Джорджо Наполитано е заклет привърженик на европейската идея и че всички в Италия поставят въпроса за единството на Европа в центъра на вниманието си. Италианците приеха с почти британско спокойствие тежките мерки за икономии, които им бяха наложени в съответствие с европейските изисквания. Италианците демонстрираха достойно за възхищение чувство за отговорност. Те стачкуваха срещу тежките мерки само три часа. Те разбраха, че европейските ограничения и изисквания са наложени в името на бъдещите поколения.

Всички анализатори смятат, че Италия изпълни дълга си, коментира Монти пред френския вестник приетите неотдавна от страната му мерки за строги бюджетни икономии, препоръчани от Брюксел.

Премиерът на Италия е убеден, че страната му не представлява опасност за еврозоната в момент, когато други страни като Гърция и Испания преживяват нови трудности. Монти припомня, че Италия никога не е била толкова закъсала като други изпаднали в криза членки на еврозоната. Той посочва, че Италия не е познала големия бум в областта на недвижимите имоти, който преживя Испания, нито големия финансов бум, който преживя Ирландия – два феномена, оказали се впоследствие много вредни за тези две страни.

Монти изтъква, че италианците като цяло не са склонни към задлъжняване, че италианските банки са останали в страни от финансовите операции, които засегнаха неблагоприятно англосаксонския свят и че държавният дълг на Италия може да бъде контролиран.

Всичко това показва, че основите на нашата икономика са добри, даже много добри, посочва премиерът в интервюто, дадено в навечерието на визитата му в Париж, където той ще се срещне с френския премиер Франсоа Фийон и с френския президент Никола Саркози.

Монти припомня, че прякорът му е "най-германският икономист измежду италианските икономисти" заради привързаността му към строгата икономическа политика. Той обаче предупреждава, че Европа е изправена пред проблема да постигне растеж, без да нарушава политиката на бюджетни икономии. Според Монти растежът може да бъде постигнат чрез по-задълбочена европейска интеграция и чрез фокусиране на страните от еврозоната не само върху валутния съюз между тях, но и върху икономическия съюз.

Монти припомня, че сега много страни от ЕС, които не са приели еврото, като Великобритания, Дания или Швеция, са по-напред от страните от еврозоната и допълва, че еврозоната трябва да стопи това закъснение, за да извоюва значителни печалби в сектора на производството.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?