Европа несигурна за бъдещите енергийни доставки от Русия

Европа несигурна за бъдещите енергийни доставки от Русия

Европа е изправена пред несигурност за бъдещите енергийни доставки от Русия, тъй като резервите на страната от нефт и газ може да се изчерпат, ако Москва не инвестира повече в този сектор и не работи върху вътрешната енергийна ефективност. Това показва ново проучване на базирания в Берлин Германски институт за икономически проучвания (DIW), цитирано от близкото до Европейската комисия издание EUobserver.

Проучването поставя под въпрос възможността на Русия да посрещне нарастващото световно търсене на нефт и газ.

Съществуващите петролни и газови запаси ще се изчерпат след две десетилетия, ако се запази настоящият темп на производство. “Макар че Русия е вторият в света производител на петрол, тя е на седмо място по известни резерви. При сегашното ниво на производство, те ще бъдат изчерпани за 22 години”, се казва в доклада.

Подобна, макар и не толкова сериозна е ситуацията в газовия сектор, където запасите на Русия ще стигнат повече от 75 години.

“Фактът, че руският газов експорт нараства по-бавно, отколкото е заложено в енергийната стратегия , няма никакъв ефект върху енергийните доставки за Европа в краткосрочен и средносрочен план. В дългосрочен план обаче може да възникне недостиг, тъй като Европа ще се конкурира с други потенциални консуматори като Китай.”

Според DIW основните проблеми на Русия с доставките се дължат на първо място на липсата на инвестиции в енергийния сектор, като чуждите инвеститори са възпрепятствани от неблагоприятните политически условия.

Тенденцията е чуждите инвестиции в газовия и петролния сектор на Русия да върви надолу, а не нагоре, се казва в проучването.

В същото време Русия не прави необходимото за справяне с вътрешното търсене, което е породено от силно субсидираните енергийни цени.  

Докладът излиза в момент, когато ЕС се опитва да диверсифицира енергийните доставки и намали зависимостта си от Русия, като се ангажира с изграждането на тръбопровода Нбуко, който ще прекарва газ, добиван в централноазиатски държави.

Проблемът със зависимостта на ЕС от Русия се изостри в началото на 2006 г., когато доставките бяха нарушени заради спрения транзит от Русия към Украйна.

В същото време страни и компании от ЕС продължават да сключват договори с Русия, като холандската “Газюни” миналия месец подписа с руската държавна фирма “Газпром” за участие в планирания Северно-европейски газопровод между Русия и Германия (Nordstream).

Двадесет и девет на сто от нефт и една трета от газа, които получава ЕС, са внос от Русия, според данните на германския институт.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?