Европа носи отговорност за събитията в Украйна, заяви Марин льо Пен

Европа носи отговорност за събитията в Украйна, твърди Марин льо Пен, оглавяваща френската крайнодясна партия Национален фронт, в интервю, публикувано в неделя от германския седмичник "Шпигел".

"Обявявам се за федерализация на Украйна. Европейският съюз наля масло в огъня, като предложи икономическо партньорство на една страна, в която половината хора гледат на изток", заявява тя.

Днес европейците "по указание на САЩ представят Русия в неизгодна светлина", смята Льо Пен. По нейни думи държавите от Стария свят "трябва да имат собствено мнение, а не да разглеждат всичко с очите на САЩ".

"Американците се опитват да разширят своята сфера на влияние в света, най-вече в Европа. Те преследват собствените си интереси, а не нашите", заявява тя.

Предводителката на френските националисти споделя "известна възхита" от политиката на руския президент Владимир Путин, защото той "не позволява на други страни да му натрапват решения". "Според мен той действа на първо място в интерес на Русия и руското население", казва Льо Пен.

На 25 май френският Национален фронт спечели изборите за Европарламента в тази страна, като надви консерваторите и управляващите социалисти. Партията на Марин льо Пен дълги години водеше последователна евроскептична политика. В интервюто за "Шпигел" тя нарича ЕС "антидемократично чудовище".

Споделяне

Още от Европа