Европа обмисля такси за износ на зърно

Европа обмисля такси за износ на зърно

Европейският съюз обмисля дали да не се въведат такси за износ на пшеница и царевица от държавите-членки за трети страни, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" в сряда.

Поради слабите добиви и изключително високите пазарни цени, редица страни от ЕС предлагат да бъдат наложени експортни такси за износ на пшеница и царевица, стана ясно на редовното заседание на Управителния комитет по зърно в Брюксел.

Такива такси се предвиждат в Русия ( около 22 евро/тон), Украйна, Сърбия и Хърватия.

Мярката може да бъда въведена заради новите прогнозни данни за реколта 2007 г. в Европейската общност, които са за 257 милиона тона зърно. Това е с 9 милиона тона по-малко от реколтата през 2006 г. От прогнозираните количества 111,6 милиона тона са обикновена пшеница, 56,9 милиона тона - ечемик и 44,8 милиона тона – царевица.

До момента от ЕС са изнесени 120 000 тона пшеница и 300 000 тона ечемик за Турция. От друга страна се наблюдава засилен импорт в ЕС, като са внесени 265 000 тона царевица, 52 000 тона обикновена пшеница ( само за изминалата седмица ) и 18 900 тона твърда пшеница. Цената на американската царевица за износ е 174 $/тон, а на бразилската е 235$/т.

През лятото, когато цените на хранителните продукти у нас масово скочиха заради слабата реколта на пшеницата и слънчогледа, правителството обеща да започне внос от Европейския съюз, но по неофициална информация не са предприемани никакви стъпки от страна на България за реализирането на такива сделки.

Единствено бяха анонсирани възможностите за участие на български лицензирани търговци в редовните търгове за препродажба на интервенционни запаси на пазара на общността, каквито бяха организирани в Унгария за царевица. Там обаче бяха постигнати доста високи цени на офертите, като най-ниската приета цена бе 220.15 евро за тон, като Комисията одобри за продажба и обикновена пшеница от интервенционните запаси на Унгария в размер на 5 482 тона при минимални цени от 232.40 евро за тон.

Споделяне

Още от Бизнес