Европа остава в хватката на студа, на места времето започва да омеква

Европа остава в хватката на студа, на места времето започва да омеква

Значителна част от Европа остава и в петък в хватката на студа и снега, взели за една седмица около 60 жертви, но в някои райони най-сетне настъпва подобрение, предаде Франс прес.

Снежни бури блокираха днес преобладаващата част от Ирландия и принудиха британските власти да повикат на помощ армията за борбата с най-суровото време в района от близо 30 години, посочва Ройтерс.

След ледената сибирска вълна Южна Великобритания и Ирландия бяха връхлетени от бурята "Емма", която блокира пътното и железопътното движение и доведе до анулиране на полети.

Най-малко 24 000 домакинства, бизнес- и търговски абоната останаха без ток в Ирландия, където се образуваха до 90-сантиметрови преспи. Обявената червена степен на тревога в страната се запазва. Затворени са училищата и дори фондовата борса.

Десетки пътници останаха блокирани във влаковете през изминалата нощ в Южна Англия. Армията се притече на помощ на стотици шофьори на автомобили, заседнали в снега, и съдейства за превоза на лекари и медицински персонал до работните им места, съобщи говорител на британското министерство на отбраната.

Времето в Шотландия леко се подобри, но властите предупредиха хората да не пътуват днес и през уикенда.

Женевското летище беше принудено да прекрати полетите и днес, за втори пореден ден, заради силните снеговалежи, съобщиха летищните власти, цитирани от Франс прес. Другото голямо швейцарско летище, в Цюрих, беше по-слабо засегнато и отмени само няколко полета.

В Швейцария в последните дни бяха регистрирани рекордно ниски температури, като по високите места те паднаха до близо 40 градуса под нулата.

Макар в част от Централна Европа и на Балканите (главно в Сърбия и Хърватия) да се наблюдава подобрение, в Полша продължава да е изключително студено. В последното денонощие там са починали още двама души, с което жертвите за седмица стават 23. През нощта в Южна Полша бяха отчетени минус 27 градуса. През деня се очаква "повишение" до минус 17 градуса, но след уикенда се очаква омекване на времето.

Мразовито остава и в Северна Италия, където и днес транспортът е парализиран, отбелязва ДПА. Заради заледена настилка са затворени автомагистралите между Милано и Болоня, североизточно и югоизточно от Болоня и между северните градове Пиаченца и Бреша, казаха от полицията. Заради замръзнали релси е спряно движението на влаковете по трасетата Генуа-Милано, Генуа-Торино, Генуа и западното крайбрежие, а също между Парма и Ла Специя.

Докато всички тези страни се борят с необичайно тежка за тях зима, в градчето Фолдал в Централна Норвегия в последните дни беше регистриран европейски рекорд - до минус 42 градуса нощем. Това обаче не трогва местните жители, свикнали с големите студове. "Животът като цяло следва обичайния си ход", обясни пред телевизия ТВ2 кметицата Хилде Франкму Тваруен.

Споделяне

Още от Европа