Европа отклонява ултиматума на Тръмп за разходите за отбрана

Европа отклонява ултиматума  на Тръмп за разходите  за отбрана
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати висши американски служители в Европа с познато предупреждение от Вашингтон, че съюзниците трябва да харчат повече за отбрана, като този път постави ултиматум: "в противен случай...".
 
Европейците обаче се опитват да отклонят заплахите с довода, че ангажиментът към сигурността не се изразява само в планирани разходи. Според дипломати американските служители не оспорват това, което предполага, че безизходицата ще продължи.
 
"Нещата изглеждат доста различно, ако прибавим бюджетите си за отбрана, бюджетите си за помощ за развитие и хуманитарните си усилия по целия свят", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на Мюнхенската конференция по сигурността миналата седмица.
 
По сегашните стандарти Вашингтон осигурява около 70 процента от финансирането за НАТО. Застанал до вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в комисията в понеделник, Юнкер призова разходите да се измерват по друг начин.
"Ние искаме . . . по-широко разбиране, че думата "стабилност" в света означава разходи за отбрана, хуманитарна помощ и помощ за развитие", каза Юнкер и добави, че е против това европейците да бъдат "натиквани" в разчетите.
Съюзниците, които не изпълняват целите на НАТО да отделят 2 процента от брутния вътрешен продукт за военни разходи, възнамеряват да покажат на Пенс и министъра на отбраната Джим Матис как европейците се справят с кризи, чийто произход виждат отчасти в нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 г.
 
"Франция има несравнима готовност за разгръщане. Испания водеше новите челни сили на НАТО миналата година. Италия е в Афганистан", каза висш европейски дипломат в НАТО. "Това вече не се отразява от планираните разходи."
Германия казва, че Тръмп има право, що се отнася до намаляването на разходите за отбрана след разпадането на Съветския съюз, но Берлин и Европейската комисия също така казват, че Вашингтон би трябвало да има предвид, че ЕС е най-големият дарител на помощи в света, като харчи около 56 милиарда евро (58,99 милиарда долара) на година.
 
Според американския Държавен департамент Съединените щати харчат за чуждестранна помощ около 1 процент от федералния си бюджет - или около 50 милиарда долара, но това включва също поддържане на дипломатически мисии и отпускане на финансиране за академична дейност. Европейският съюз казва, че повечето от неговите помощи отиват за най-бедните страни в света.
 
Германия заслужава признание за отделяните от нея между 30 и 40 милиарда евро (32-42 милиарда долара) за интегриране на над един милион бежанци, много от които бяха разселени заради провалената западна политика, каза външният министър Зигмар Габриел.
 
ЦЕЛ ОТ 96 МИЛИАРДА ЕВРО?
 
На срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г., месеци след като Русия анексира Кримския полуостров от Украйна, съюзниците се споразумяха да сложат край на продължилите години съкращения в отбраната, оставили европейците без жизненоважни способности като презареждане във въздуха на изтребители бомбардировачи.
 
Те се споразумяха всички съюзници да постигнат целта да харчат за отбрана 2 процента от икономическото производство всяка година до 2024 г., въпреки че целта не е правно задължителна. Тя е насочена към това да се обърне тенденция, при която разходите за изследователска дейност в отбраната в Европейския съюз намаляха от 2006 г. с една трета - или над 20 милиарда долара.
 
Само Съединените щати, Великобритания, Полша, Естония и Гърция изпълниха тази цел през 2016 г., въпреки че съкращенията спират, а Латвия, Литва и Румъния са близо до постигането ѝ, казват служители от НАТО.
 
Двайсет и двама европейски съюзници от НАТО и Канада ще похарчат за отбрана тази година почти 4 процента повече - или около 10 милиарда евро, а увеличенията на Германия съставляват около 20 процента от това. 
Европейците не настояват за промяна на разчета на НАТО, а служители от НАТО казват, че целта от 2 процента ще остане политически полезна, ако не икономически изпълнима.
 
Според изследователския институт "Брюгел" постигането на целта от 2 процента може да струва на европейските членове на НАТО 96 милиарда долара на година. 
 
Правителствата на САЩ от десетилетия оказват натиск върху европейците да увеличат разходите за своите въоръжени сили, но Тръмп дава сигнали за доста по-твърд подход. По време на кампанията си той предложи да направи подкрепата на САЩ зависеща от изпълнението на ангажиментите към НАТО.
 
Оттогава той дава пълната си подкрепа за Организацията на Северноатлантическия договор, но този месец се оплака, че европейците са "много нечестни към нас", защото не харчат повече за отбрана. 
Пенс продължи натиска в НАТО в понеделник, като каза на съюзниците, че до края на тази година трябва да покажат "действителен напредък" в разходите. Пенс посочи своето послание за разходите като един от успехите на дебютното си пътуване в Европа, казаха дипломати.
 
Европейците казват, че най-големият въпрос е как се харчат парите.
 
Подтикнати от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, Германия и Франция застават начело на планове за изграждане на т.нар. европейски отбранителен съюз, който би позволил на страните да разработват и споделят военни активи заедно, а също да разгръщат войски.
 
Европейският съюз като цяло е на второ място по военни разходи в света. Но страховете във Великобритания от армия на ЕС задържат сътрудничеството.
 
Правителствата харчеха в изолация и пропуснаха възможността да спестят 25 милиарда евро на година, показват данни на ЕС.
 
Ултиматумът на Тръмп също така е все още "хипотетичен", каза Пенс.
 
Попитан какво ще се случи, ако европейците не харчат повече, той каза: "Не знам какво включва това: "в противен случай...". Но знам, че търпението на американците няма да трае вечно." 
 
 
По БТА.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?