Европа печели от "Северен поток", но не и "Газпром"

Тръбата остава полупразна, а пускането на втория участък може да повиши нерентабилността й

Европа печели от "Северен поток", но не и "Газпром"

Газопроводът "Северен поток" повиши енергийната сигурност на страните от Европейския съюз, но заради ценовата политика на руския монополист "Газпром", тръбата, чийто втори участък бе въведен в експлоатация на 8 октомври, остава слабо натоварена, коментира Дойче веле.

След тържественото въвеждане в експлоатация на втората част от газопровода в понеделник неговият капацитет се удвоява и ще достигне планираните 55 млрд. куб. м. природен газ годишно.

Немските експерти приветстват създаването на инфраструктура, която позволява на "Газпром" да увеличава експорта на газ в Германия и други държави от Централна и Западна Европа, а също и да ги снабдява в обход на транзитни страни, посочва изданието. "От гледна точка на енергийната сигурност е достатъчно да има възможност да получават руски газ директно", отбелязва проф. Клаудия Кемферт от Немския институт за енергийни изследвания и напомня за проблемите с транзита на руски газ за Европа през януари 2009 г.

Заради това прекъсване на доставките, което се отрази сериозно на потребителите, енергийният експерт Йозеф Ауер от Аналитичния център на Дойче Банк оценява положително макроикономическото и политическото значение на първия участък от "Северен поток", който бе въведен в експлоатация на 8 ноември 2011 г. Пускането на втория участък, според него, "ще разреди още повече и без това спокойната обстановка на енергийния пазар".

Високи цени – ниска запълненост

И двамата анализатори обаче отбелязват, че обвързаният с цените на нефта руски тръбопроводен газ е прекалено скъп и това се оказва проблем както за потребителите, така и за самия "Газпром". Именно с негъвкавата ценова политика на руския концерн експертите обясняват слабата запълненост на първия участък от "Северен поток". За първите 11 месеца от неговата работа е бил покрит средно 30-40 на сто от капацитета на тръбата, сочат данни на оператора на газопровода "Норд Стрийм" (Nord Stream), представени от прессекретаря на компанията Йенс Мюлер. За това време са били транспортирани около 9 млрд. куб. м.

Рентабилност под заплаха

Тези данни сочат, че търговските резултати от първата година работа на "Северен поток" не са много задоволителни. "С въвеждането в експлоатация на втория участък рискът от бездействие нараства, ако доставчикът не се съгласи да предлага своята продукция на по-ниски цени", посочва Ауер.

"Русия безспорно е важен доставчик, но конкуренцията нараства, цените падат и това естествено влияе на рентабилността на толкова гигантски проект като "Северен поток", коментира Кемферт. Според нея този проект може редица години да се окаже, че е загуба за "Газпром", но той трябва да се оценява в дългосрочна перспектива, защото "на нас ни трябва газ и неговото търсене в Европа в близките десетилетия ще расте".

Ще расте обаче и предлагането на синьото гориво, след като в бъдеще в Европа ще започне да пристига шистов газ от САЩ, посочи Кемферт, а Ауер дори обясни, че това ще стане през 2015 г. Именно тогава в южната част на САЩ се очаква да заработи терминал за втечняване на природния газ и е възможно той да намали сериозно конкурентността на "Северен поток", коментира Дойче веле. Ауер съветва руската компания "по-бързо да премине към по-гъвкава ценова политика, за да не стимулира изкуствено появата на нейни конкуренти в Европа, с които после ще ѝ е трудно да се бори".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес