Европа почете жертвите на атентатите в Мадрид

Цяла Европа почете с триминутно мълчание паметта на загиналите в атентатите в Мадрид, които взеха 200 жертви, включително четирима българи. Това стана в 12 часа на обяд мадридско време ( 11 ч. по Гринуич).

В Брюксел, където са главните институции на ЕС, председателят на Европейската комисия Романо Проди оглави възпоминателната церемония на площад Шуман, в която се включиха неколкостотин души.

Освен в ЕС трите минути мълчание бяха спазени в десетте предстоящи членки на съюза, а също в България, която даде четири жертви, и Румъния, най-силно пострадалата от атентата страна след Испания с 11 загинали румънци и шестима безследно изчезнали.

В София в 13 ч. местно време премиерът Симеон Сакскобургготски заедно с министри застана пред сградата на МС, а президентът Георги Първанов запали свещ в храм-паметника "Св. Александър Невски".

Ирландският премиер Бърти Ахърн сподели в Дъблин трите минути мълчание в памет на загиналите с испанския шарже д' афер Хосе Андрес Галиегес.

Във Великобритания паметта на жертвите бе почетена от правителството и опозиционните партии. Телевизионните канали и радиостанциите замлъкнаха, а Скай нюз показваше кадри от различни европейски градове, скърбящи за загиналите.

В цяла Германия в 12 ч. местно време хората прекратиха работа. В Лайпциг, Нюрнберг и Бохум спря и уличното движение.

Всички държавни институции в Италия спазиха трите минути мълчание за жертвите от атентатите в испанската столица. След трите минути италианският вицепремиер Джанфранко Фини подчерта, че "тероризмът може и трябва да бъде победен". Служителите на римското кметство излязоха на стълбищата пред сградата, за да демонстрират солидарността си с Испания. Кметът на италианската столица Валтер Велтрони заяви на възпоминателната церемония, че терористичната заплаха тегне над целия свят, но особено върху държавите, които като Италия подкрепиха англоамериканската война в Ирак.

Папа Йоан Павел Втори също почете паметта на загиналите в атентатите в Мадрид.

Ирландският премиер настоя ЕС да вкара в действия плана си за противопоставяне на терористичната заплаха. Френският премиер Жан Пиер Рафарен, който посети Испания в неделя, заяви, че френските служители по сигурността ще изпълнят своята част от задълженията.

Испанските футболни отбори също се присъединиха към триминутното мълчание, както и роденият в Мадрид певец Енрике Иглесиас по време на концерт в Сидни.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?