Европа почита паметта на жертвите на комунизма и национализма

Европа почита паметта на жертвите на комунизма и национализма

Европа почита днес паметта на жертвите на нацисткия и комунистическите тоталитарни режими. За трета година той ще бъде отбелязан и у нас.

В 18 ч. Съюзът на репресираните, политици и представители на държавни институции ще поднесат венци и ще отдадат почит пред Мемориала на жертвите на комунизма пред НДК. Миналата година във възпоменанието участва председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

На 23 август преди 73 години Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като Пакта "Молотов - Рибентроп". Към договора е приет и секретен протокол, в който са определени "сфери на влияние” и окупационни зони.  На практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война.

За първи път датата 23 август да бъде чествана като Ден на жертвите на сталинизма и нацизма е предложена през юни 2008 г. на конференцията “Европейската съвест и комунизмът” в Прага. На форума се приема т. нар. Пражка декларация.

В документа, подписан от чешкия президент Вацлав Хавел, от депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, се призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и на престъпленията на комунизма.

В декларацията се предлага 23 август – денят на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин - да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.

Споделяне

Още от Европа