Плевнелиев приветства решението за Хизбула:

Европа показа, че е безкомпромисна

Бойко Борисов: Чест му прави на Йовчев, че за разлика от Вигенин има нещо в главата

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев приветства решението на Съвета на министрите на външните работи да признаят въоръженото крило на проиранската ливанска групировка Хизбула за терористична организация, като обяви, че то е "плод на съвместните усилия на държавите членки на ЕС и на партньорските служби в защита на сигурността на гражданите" и чрез него Европа е показала, че е безкомпромисна.

В същото време постигнатият компромис на европейско ниво даде възможност на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да отвори персонален фронт срещу външния министър Кристиан Вигенин.

Плевнелиев:Европа показа, че е безкопромисна

Росен Плевенлиев заяви, че решението на европейските външни министри се основава на задълбочения анализ на голям обем информации за дейността на хора, свързани с терористична дейност на територията на ЕС.

"Нека никой да не подценява решимостта на Европейския съюз да защити сигурността на своите граждани и на пребиваващите на територията му. Европа показа, че е безкомпромисна спрямо всеки, който се опита да посегне на живота и да застраши сигурността на невинни граждани на нейна територия. Днешното решение е и силен сигнал, че Европейският съюз ще продължи да работи съвместно с ливанските институции и да подкрепя демократичните процеси в страната", посочи Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Решението ЕС да признае въоръженото крило на Хизбула за терористична организация бе взето по време на срещата на европейските външни министри в Брюксел, като един от аргументите бе българската позиция, че Хизбула стои зад атентата в Бургас.

По-рано обаче българският външен министър Кристиан Вигенин, обяви че "няма категорични доказателства, че проиранската групировка е свързана с атентата в Бургас, а косвени следи". Въпреки че след това Вигенин се поправи и обясни на няколко пъти, че всъщност нямало промяна в българската позиция, България стресна много от партньорите си в ЕС.

Борисов: Йовчев за разлика от Вигенин има нещо в главата

След решението на ЕС бившият премиер и лидер на ГЕРБ припомни коментарите на Вигенин и благодари на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, че е потвърдил съпричастността на Хизбула към атентата.

"Само преди месеци Сергей Станишев, Кристиан Вигенин, ни упрекваха за решението за Хизбула. Още с първите си назначения, Вигенин цопна в блатото и след това се чудеше как да изпълзи оттам. Чест му прави на министър Цветлин Йовчев, че за разлика от Вигенин, има нещо в главата – излезе преди няколко дни и каза – даже има още данни по военното крило на Хизбула. За разлика от своя колега, министър Вигенин, така му казват, че е министър, аз не знам що за министър е това момче, предполагам, че вече има кола, секретарка, ходи в министерството, прави нещо най-вероятно и за малко да има различно, грешно, от своя колега Йовчев и от това, което днес реши ЕС”, коментира Борисов на пресконференция.

"Помните ли за Цветанов какво се изговори тогава, какво се изговори за мен – че това едва ли не е най-голямата грешка на управлението на нашето правителство. Днес ЕС го взе като решение. Някой да ни се извини или да каза – добре, правилно, вие първи сте разбрали, дали, и направили това, което е трябвало? Това правителство го потвърди, не министър Вигенин, а министър Йовчев, за което му благодаря", каза Борисов.

Бившият външен министър Николай Младенов от своя страна посочи, че ЕС е изпратил "ясно и категорично послание към всички компоненти на ливанското общество – ние ще продължим да работим с всички партии, които участват в легитимния политически процес, но ще бъдем безкомпромисни спрямо тероризма и насилието във всяка негова форма".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?