Европа празнува историческото си обединение

Лидерите на 25-те страни - членки на Европейския съюз се събраха на официални церемонии в Дъблин, след нощ на празници и фойерверки в чест на историческото разширяване на съюза.

В полунощ 15-те досегашни членки на ЕС приветстваха приемането на Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения.

В Ирландия, която е ротационен председател на ЕС, се проведе церемонията по издигане флаговете на новите страни - членки. В цялата страна се провеждат културни събития, посветени присъединяващите се държави - от концерти на естонски музиканти до изложби на словенски художници.

Небето над Дъблин бе осветено от близо 2000 тона фойерверки, изстреляни от шлепове. Цветният спектакъл, който е най-голямото пиротехническо зрелище в Европа за тази година, бе наблюдаван от 50 хиляди души.

Заради часовата разлика Кипър, Литва, Латвия и Естония започнаха да празнуват един час преди разширяването официално да влезе в сила.

На част от тържествата в ирландската столица присъства и българският премиер Симеон Сакскобургготски, тъй като България и Румъния, които се очаква да влязат в ЕС през 2007 г., са част от настоящото пето разширяване на съюза.

Еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген заяви, че "големият европейски проект" няма да бъде завършен докато България и Румъния не се присъединят към ЕС.

Ден на надежда

Тържествената програма започна в молитва с молитвена церемония, на която ирландският премиер Бърти Ахърн нарече 1 май "ден на надежда и възможности".

С настоящото разширяване на ЕС "се затваря една страница от европейската история и се отваря нова", посочи той.

С население от 455 милиона души, ЕС сега е най-големият икономически блок в света.

Стотици хиляди хора изпълниха площадите в столиците на новоприетите държави, за да се радват на фойерверките през нощта в петък срещу събота, под звуците на Ода на радостта на Бетовен - официалният химн на ЕС.

Би Би Си отбелязва, че някои ентусиасти обявяват разширяването на съюза като събитието на хилядолетието, сравнявайки го със създаването на велика империя.

Много от 10-те нови държави са бедни, с млади демократични институции и виждат в присъединяването си към ЕС шанс за благоденствие и стабилност.

Над 5000 полицаи патрулират в центъра на Дъблин - това е най-голямата полицейска операция в ирландската столица от над 20 години насам.

Кореспондент на Би Би Си отбелязва, че организацията на събитието ще бъде предвестник на сложните практически въпроси на нова голяма Европа, която ще говори на 20 официални езици и ще има около 75 милиона граждани повече.

Пред разширения ЕС стоят и много неизвестни - проблемът с имиграцията, новият баланс на силите в ЕС и кои ще са следващите държави, които ще влязат в съюза.

Осем от новите страни - членки са бивши комунистически държави, присъединяващи се към Западния клуб само 15 години след като повечето от тях излязоха от Съветския блок. Пет от новоприетите преди десетилетие дори не бяха отделни държави.

Към момента всички те отговарят на критериите за членство по отношение на икономическо развитие, правни системи и развитие на демокрацията.

Другите две нови страни - Малта и Кипър - са Средиземноморски острови. Кипърското членство бе помрачено от неуспешния референдум в гръцката част на острова за обединение със Северен Кипър.

Хелмут Кол: "В Европа никога вече няма да има война"

Един от бащите на европейското обединение - бившият германски канцлер Хелмут Кол говори през сълзи, когато се обърна към множеството на церемонията в германския град Цитау, който е на границата с Полша и Чехия.

"Посланието е, че в Европа никога вече няма да има война", каза Кол.

Ферхойген даде уверения за България и Румъния

"Нашият план (разширяването) направи важна крачка, но две значими части от пъзела липсват: България и Румъния, които са неразделна съставна част на този проект, подчерта еврокомисарят Грехрад Ферхойген в послание по случай официалното присъединяване на десетте нови страни към ЕС.

Ферхойген добави, че преговорите с Румъния напредват добре. Европейската комисия ще направи всичко по силите си, за да помогне на Румъния да приключи преговорите навреме, за да се присъедини към Европейския съюз през 2007 година, заяви еврокомисарят по разширяването.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?