Европа приема хладно опити на руски концерни за купуване на дялове от западни компании

Руският конгломерат Алфа груп иска да купи 20% от телекомуникационния мобилен оператор Водафон (Vodafone) и евентуално да се слее с него на по-късен етап, съобщи в четвъртък БТА, като се позова на агенцията за финансова информация AFX.

Според днешна публикация в британския вестник “Таймс”, цитирана от AFX,  Алфа груп, чийто съсобственик е един от най-влиятелните руски бизнесмени - Михаил Фридман, се е обърнала към Водафон с предложение за евентуална сделка на стойност 15 млрд. долара чрез телекомуникационното си поделение Алтимо.

Руската фирма обяви, че е отправила подобна оферта и към Франс телеком (France Telecom) и Дойче телеком (Deutsche Telekom). От Водафон обаче отказаха коментар.

В сряда редица европейски издания съобщиха, че руският конгломерат Система е предложил да размени подразделението си, което работи на руския телекомуникационен пазар, срещу 20% от Дойче телеком. Ръководството на Дойче телеком обаче е отхвърлило предложението, предаде в четвъртък ИТАР-ТАСС, като цитира в. "Файненшъл таймс", който се позовава на собствени източници.

Срещу сделката се е обявило и правителството на Германия, което държи 33% от капитала на Дойче телеком, посочва вестникът. Според изданието отказът е мотивиран от "политически и стратегически" съображения, които германската страна не иска да обявява публично, за да не внася напрежение в добрите взаимоотношения, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?