Европа продължава усилията си за петте българки в Либия, обеща швейцарският посланик

Посланикът на Швейцария в Либия обеща на петте осъдени на смърт българки по СПИН-процеса в Либия, че ще продължат усилията на международната общност за справедливо и бързо приключване на случая.

Маркус Петер и неговата съпруга са посетили българските медицински сестри в затвора "Джудейда" в Триполи на 2 януари, съобщи в понеделник МВнР. На продължилата около час среща са присъствали и новоназначеният консул на Швейцария в Либия и неговата съпруга, както и представител на българското посолство.

Швейцарският посланик е посочил, че решимостта за справедлива развръзка на СПИН-процеса е успоредно с действията по осъществяване на програма за оказване на съдействие на заразените със СПИН деца в Бенгази, разработена от европейските институции.

Също в понеделник бе съобщено, че в сряда полският премиер Марек Белка ще пристигне на двудневна визита в Либия. Белка, който ще се срещне с либийския лидер Моамар Кадафи, ще обсъди ситуацията с петте български медицински сестри. Визитата на полския премиер основно ще бъде концентрирана върху икономическите въпроси, и най-вече върху евентуалното сътрудничество между Варшава и Триполи в петролния сектор.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?