Европа разделена за ваксината на AstraZeneca

Европа разделена за ваксината на AstraZeneca

Европейските държави се разделиха относно спирането на имунизациите с AstraZeneca докато тече разследването за евентуална връзка на ваксината със случаи на тромбози.

Австрия бе първата, която би тревога миналия уикенд и спря ваксинирането с една определена партида. Това бе предприето като предпазна мярка, след като стана ясно за смъртен случай и заболяване сред вече ваксинираните. Дания, Италия и Норвегия направиха същото и казаха, че здравните им власти искат внимателно да проучат случаи на тромби сред пациенти. Последва вълна от други държави, които ги последваха. В петък и България се присъедини към тях след смъртен случай, макар той да не е с въпросната партида и също да няма доказана причинно-следствена връзка с имунизацията.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви преди ден, че разследва случаите на тромоемболични събития след имунизация с АstraZeneca, но засега не вижда основания имунизацията с тази ваксина да спира. Според ЕМА ползите от имунизацията продължават да надвишават рисковете.

На същата позиция са здравните власти в Германия, Франция, Испания и др.

Спирането на ваксинацията с AstraZeneca заплашва да срине и без това крайно незадоволителния темп на процеса в страните от ЕС, които сериозно изостават от Великобритания и САЩ. То означава по-бавно връщане към нормалния живот и удължаване на икономическите и социални проблеми.

Сегашният проблем с препарата на AstraZeneca идва след оплакванията на ЕС, че британско-шведската компания не доставя достатъчно от договорените дози, както и първоначално въведените възрастови ограничения в някои страни за тази ваксина.

Властите във Франция и Германия, които помогнаха да се наложи мнението, че препаратът на AstraZeneca не е подходящ за по-възрастни хора, а след това заеха обратното мнение, сега са сред най-големите защитници на тази ваксина.

Становището на ЕМА

Европейската агенция за лекарствените средства (EMA) обяви още в четвъртък, 11 март, че не вижда причина за спиране на имунизацията с AstraZeneca. "Ваксината срещу коронавирус не увеличава риска от образуване на тромби. От всичко известно досега личи, че броят на тромбоемболиите сред ваксинираните не е по-висок от този сред останалото население", заяви ЕМА.

В съобщението на ЕМА се казва още, че "ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете и ваксината може да продължи да се прилага, докато тече разследването на случаите на тромбоемболични събития".

Какво казват експертите в Германия?

Германското министерство на здравеопазването също не вижда основателна причина за спиране на имунизациите с британската ваксина. "Засега няма данни, че смъртният случай в Дания се дължи именно на ваксинацията срещу коронавирус", заяви говорител на министерството в четвъртък, цитиран от Дойче веле "В момента европейските здравни власти проучват този случай", добави той.

Институтът "Паул Ерлих", който проучва сигурността на лекарствените препарати и ваксините, също смята, че британската ваксина не е опасна. Оттам заявиха, че засега няма никакви данни, доказващи причинно-следствена връзка между смъртния случай в Дания и ваксината на AstraZeneca.

Германският здравен експерт и консултант на правителството в Берлин Карл Лаутербах беше още по-категоричен: "Спирането на ваксинациите ще е смъртоносно за мнозина, които сега се отказват от тях".

"Тромбозите са едно от честите следствия на Covid-19. Препаратът на AstraZeneca предпазва тъкмо срещу образуването на тромби. Моето мнение остава непроменено: ваксината на AstraZeneca е сигурна, а ефектът от нея в началото дори беше значително подценяван. Аз лично веднага бих се ваксинирал с британската ваксина", допълва той.

"Случаят в Дания е необичаен"

Инфекционистът Бернд Залцбергер от университетската клиника в Регенсбург заяви пред агенция ДПА, че според него е много вероятно да става дума за случайно съвпадение. "Случаят в Дания е извънредно необичаен. Запушвания на кръвоносни съдове не бяха забелязани нито в изследванията преди допускането на препарата, нито по време на ваксинациите в Англия, а там са крайно бдителни в това отношение", казва той, цитиран от Дойче веле.

Има и други данни, които говорят за сигурността на ваксината на AstraZeneca. EMA е регистрирала общо 22 тромбоемболии сред три милиона ваксинирани с британско-шведския препарат, което отговаря на нивото на такива случаи и без поставена ваксина. Правилно е тези случаи да се проучат по-внимателно, но не и да се спират ваксинациите, смятат от агенцията.

Какво казва AstraZeneca

Нито Дания, нито други държави, преустановили ваксината, твърдят, че има пряка връзка между ваксината на Astra и нежеланите странични ефекти – те искат да се направят допълнителни проучвания, преди да се продължи с използването ѝ.

AstraZeneca заяви от своя страна, че анализът на над 10 милиона ваксинирани с препарата ѝ не дава никакви доказателства за повишен риск от белодробен емболизъм или венозна тромбоза в никоя възрастова група, пол, партида или държава.

Няма причина да не се използва ваксината срещу коронавируса на компания AstraZeneca, заяви в петък Световната здравна организация

AstraZeneca орязва още повече доставките си за ЕС?

Най-новите тревоги около ваксината на AstraZeneca идват в момент на съществуващи проблеми с доставките ѝ за Европа. Компанията ще осигури по-малко от половината планирани дози за ЕС през второто тримесечие, а освен това е намалила прогнозираните доставки за ЕС през първото тримесечие с около 30 милиона дози. Това е една трета от задълженията ѝ по договор и е 25-процентно намаление спрямо обещанията, дадени миналия месец, предаде агенция Ройтерс, като се позова на документ, с който се е запознала.

От AstraZeneca отказаха коментар.

Компанията предупреди за евентуалния недостиг още миналия месец, след като се натъкна на проблеми с производството на ваксината в Европа, но каза, че ще се опита да компенсира с прехвърляне на дози от други места, включително от САЩ.

Тези мерки обаче не проработиха, тъй като държавите се държат все по-протекционистки, казва пред агенция Блумбърг източник, запознат със ситуацията.

Новото намаляване на доставките последва решението на Италия и ЕК да блокират доставка на ваксини на AstraZeneca от Италия за Австралия.

ЕК настоява УС на AstraZeneca да обсъди изпълнението на договорите

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон настоя Управителният съвет на AstraZeneca да се събере на заседание, защото въпросът с изпълнението на договорите за доставка е изключително важен за целия свят. По думите му това дружество трябва да положи повече усилия, за да направи "всичко по силите си" за доставянето на поръчаните дози.

Добрата новина е, че в ЕС са утвърдени четири ваксини. Навсякъде по света разгръщането на производствените мощности за производството на тези препарати отнема време. Важното е, че напредваме, обобщи еврокомисарят.

В САЩ има десетки милиони дози от ваксината

В САЩ има десетки милиони дози от ваксината на AstraZeneca, които не се използват, защото все още се очакват резултатите от клиничните тестове на ваксината в страната, пише в. "Ню Йорк таймс".

Съдбата на тези дози е предмет на разгорещен дебат между Белия дом и федералните здравни служби. Някои длъжностни лица призовават правителството да разреши износа на дозите за чужди страни, в които има отчаяна нужда.

"Доколкото разбирам, възможно е други правителства да са се свързали с правителството на САЩ по въпроса с даряването на дози от ваксината на AstraZeneca. Помолихме американското правителство да обмисли внимателно тези молби", заяви Гонсало Вина, говорител на AstraZeneca.

В завод в Уест Честър, Охайо, който произвежда ваксината на AstraZeneca, има около 30 милиона дози.

Базираната в Мериленд компания "Имърджънт БайоСолюшънс", сключила договор с AstraZeneca за производство на ваксината ѝ в САЩ, също е произвела количество, което ще стигне за десетки милиони дози.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?