Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Европа разхлабва карантината с максимална предпазливост

0 коментара
Европа разхлабва карантината с максимална предпазливост

Въпреки че почти навсякъде в Европа има видими признаци за затихване на епидемията, предизвикана от новия коронавирус, най-силно засегнатите от нея страни пристъпват с изключителна предпазливост към постепенно и бавно разхлабване на карантинните мерки.

Във Великобритания, например, където досегашните мерки почти изцяло блокираха икономиката и оставиха милиони хора у дома, стъпките за тяхното разхлабване ще бъдат обявени от премиера Борис Джонсън в неделя. Но отсега е ясно, че то ще бъде много ограничено.

Дългоочакваното излизане от изолацията във Франция ще започне, както бе обявено, в понеделник, но в някои по-рискови райони ще останат в сила строги ограничения.

В Германия отпускането на карантината вече е в ход, но едновременно с това учени предупреждават с тревога за възможна втора вълна на коронавируса преди есента.

В страни като Италия и Испания, където кошмарите на епидемията едва са отминали, излизането от изолацията също върви с много малки крачки.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще обяви много ограничено разхлабване на карантинните мерки заради новия коронавирус от другата седмица, възприемайки много предпазлив подход с цел да се предотврати втори пик на заразата, който още повече да влоши състоянието на икономиката, предаде Ройтерс.

На среща с главните министри от кабинета британският премиер каза, че страната ще продължи "с максимална предпазливост" и ще се ръководи от науката и фактите, когато решава дали може да облекчи някои от строгите мерки за социално дистанциране. "Всяко разхлабване ще бъде много ограничено", уточни той пред репортери.

"Намираме се в много критичен момент от борбата срещу вируса и няма да направим нищо, което да изложи на риск положените досега усилия и жертви на британското общество", подчерта Джонсън.

Британските министри се опасяват, че бързо смекчаване на карантината може да доведе до втори пик на заразата, който да изтощи болниците и да принуди правителството да затвори икономиката за втори път.

Премиерът консерватор осведоми лидерите на опозицията за последното развитие на ситуацията. Лидерът на лейбъристите Киър Стармър заяви, че е необходим национален консенсус за следващите стъпки в битката срещу вируса. Негов говорител каза, че Стармър е изложил седем принципа, от които според него правителството трябва да изхожда, планирайки следващата фаза, включително безопасността на работните места и тяхното запазване.

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън заяви, че единствената промяна в карантината от тези, които се споменават в медиите и която тя би могла да приеме, е да се разреши на хората да спортуват веднъж дневно. "Няма да приема натиск за преждевременно вдигане на ограниченията, преди да съм достатъчно уверена, че това не крие риск от нов ръст на заболеваемостта от коронавируса", подчерта тя.

Великобритания съобщи днес за 539 починали за едно денонощие. Към 16 ч. по Гринуич (19 ч. българско време) вчера броят на смъртните случаи в страната вече е 30 615. Великобритания е на второ място в мрачната статистика след Съединените щати. 5614 са регистрираните нови заразени с коронавируса. С това общият брой на случаите във Великобритания е достигнал 206 715. По този показател страната е четвърта след САЩ, Испания и Италия.

Премиерът на Франция Едуар Филип потвърди днес, че излизането от изолацията, наложена заради коронавируса във Франция, ще започне от идния понеделник, 11 май, на територията на цялата страна. В някои райони, смятани за по-рискови, като столицата Париж, обаче ще останат в сила строги ограничения.

Френският премиер уточни, че в департаментите, дефинирани като червени, тоест тези с по-висок риск, сред които и Париж, гимназиите ще останат затворени през май и стриктни правила ще бъдат прилагани в обществения транспорт. В други части на Франция гимназиите, кафенетата и ресторантите ще могат да подновят работа в началото на юни, ако темпото на разпространението на заразата остане ниско. Мерките за изолация във Франция влязоха в сила на 17 март.

Броят на починалите във Франция от причиняваното от новия коронавирус заболяване доближава 26 000. Днес бе съобщено за 178 нови смъртни случая - най-ниския дневен ръст от четири дни. Страната е на пето място в мрачната статистика след Съединените щати, Великобритания, Италия и Испания. Френските здравни власти съобщиха за 600 нови заразени. С това общият брой на регистрираните случаи в страната вече е 174 791. Франция е шеста по този показател след САЩ, Испания, Италия, Великобритания и Русия.

Броят на пациентите в интензивно отделение в страната е намалял под 3000 за първи път от 25 март. Той е спаднал със 186 до 2961. В своя пик на 8 април броят на пациентите в интензивно отделение във Франция бе 7148. Хоспитализираните с коронавирус във Франция са намалели от 23 983 до 23 208, затвърждавайки триседмична непрекъсната тенденция. Броят на заразените във френски болници е с близо 30 процента по-нисък от пика от 32 292, регистриран на 14 април.

Правителственият план за излизане от карантината предвижда от 11 май да отворят врати магазините и да започнат работа предприятията, съобщи днес министърът на икономиката и финансите Брюно Льо Мер. По думите му ще заработят 400 000 предприятия и магазини, обхващащи около 875 000 работни места. По-конкретно това са 77 000 фризьорски салона, 33 000 магазина за дрехи, 3300 книжарници.

Разрешено е да отворят и големи търговски центрове с площ над 40 000 квадратни метра, които преди криеха най-голямата опасност от заразяване с вируса. Окончателното решение за тяхното отваряне обаче ще бъде на кметовете на градовете, тъй като ситуацията е различна в различните население места. Затворени ще останат супермаркетите само в района Ил-дьо-Франс. Над 50 процента от магазините на прочутия парижки булевард "Шанз-Елизе" се очаква да отворят отново на 11 май, съобщи днес бизнес комитет, който представлява този район.

Следващата седмица около 1 милион деца и 130 000 учители във Франция ще се върнат на училище, обяви министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна с 1284 за последното денонощие, като достигна 166 091, показват последни данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох". За последния ден са отбелязани нови 123 жертви. Общият им брой достига 7119.

Високопоставен представител на германските здравни власти предупреди, че може да има втора вълна на коронавируса преди есента, в зависимост от поведението на хората. Изявлението бе направено в момент, когато във федералната република се възстановява икономическият живот.

Броят на случаите действително спада, но това съвсем не означава, че всичко е приключило, заяви на пресконференция Ларс Шаде, вицепрезидент на Института по заразни болести "Роберт Кох". Той съобщи, че от другата седмица от "Роберт Кох" прекратяват редовните брифинги за ситуацията с коронавируса, а причината е намаляващият брой случаи на заразяване в Германия. За в бъдеще брифинги ще бъдат организирани само ако възникне конкретен повод, например, влошаване на епидемичната обстановка. От края на февруари институтът даваше брифинги два пъти седмично - всеки вторник и петък.

Коефициентът на репродукция на новия коронавирус в Германия се оценява понастоящем на 0,65, добави Институтът "Роберт Кох". Този коефициент е един от факторите, които се следят внимателно, преди да се вземе решение за по-нататъшно отхлабване на мерките за социална дистанция. Коефициент 0,65 означава, че 100 души, заразени с вируса, го предават средно на 65 други, което означава, че броят на новите инфекции ще намалее.

Коронавирусната пандемия ще продължи поне до края на тази година, заяви днес пред германското радио шефът на кабинета на канцлера Ангела Меркел. "В момента не живеем след пандемията, а в разгара на пандемия, тя ще ни съпътства още известно време и занапред - поне за през тази година, а това е при най-оптимистичния сценарий", каза Хелге Браун.

Вчера Меркел обяви стъпки за отхлабване на противоепидемичните мерки в Германия, но в същото време властите си запазиха възможността да ги затегнат отново, в случай че броят на инфекциите тръгне нагоре.

За последното денонощие починалите в Италия са 274 спрямо 369 през предходното, съобщи италианската Служба за гражданска защита. Има спад и в новите случаи на заразяване с коронавируса за последните 24 часа - от 1444 вчера на 1401 днес. Общият брой на починалите в Италия от началото на епидемията възлиза на 29 958, като по този показател страната се нарежда на трето място в света след САЩ и Великобритания. Броят на потвърдените случаи на зараза в Италия е достигнал 215 858, като страната е на трето място и по този показател, този път след САЩ и Испания.

Намалява броят на активните случаи в Италия. Днес те са 89 624 спрямо 91 528 вчера. В интензивно отделение остават 1311 души при 1333 вчера. Оздравелите са 96 276 спрямо 93 245 вчера. Към днешна дата в Италия са били тествани за коронавируса 1,564 милиона души.

Броят на починалите от Covid-19 за последното денонощие в Испания спадна днес до 213 души, спрямо 244 вчера, съобщи здравното министерство. Общият брой на починалите от заразата вече е 26 070. Потвърдените случаи в страната нараснаха днес до 221 447, спрямо 220 325 през вчерашния ден.

Нидерландия ще започне да смекчава ограничителните мерки заради коронавируса от другата седмица, но спортните събития в страната са забранени до 1 септември, съобщи премиерът Марк Рюте. От 11 май ще им бъде позволено да се играе голф и тенис, но само за развлечение. Организираните спортни събития обаче са забранени до 1 септември. Футболното първенство в Нидерландия беше прекратено предсрочно заради пандемията и не беше обявен шампион.

Рестрикциите ще бъдат отменени поетапно през следващите четири месеца. Процесът обаче може да бъде спрян, ако коронавирусът започне да се разпространява по-бързо. Носенето на маска ще стане задължително в обществения транспорт в Нидерландия от 1 юни.

"Стъпките за бавно отваряне на икономиката и (възобновяване) на обществения живот ще дадат на нашата страна възможност, за да погледне напред и да прави планове за бъдещето. Ще направим това възможно най-бързо, но е по-добре да бъдем невредими сега, отколкото да съжаляваме по-късно", заяви нидерландският премиер.

Броят на потвърдените случаи на заразяване с новия коронавирус в Нидерландия се увеличи днес с 455 и достигна общо 41 774. С 84 нови смъртни случая от причиняваното от коронавируса заболяване починалите в Нидерландия са общо 5288.

Жертвите в Швеция надхвърлиха 3000. Това е доста по-голям брой в сравнение със съседните скандинавски страни, където властите възприеха по-строг подход за справяне с епидемията. Точният общ брой на починалите в Швеция е 3040. Към вчерашния ден те бяха 2941 - с 99 по-малко.

Норвегия се кани до средата на юни да отвори почти всички публични и частни институции, каза днес премиерката Ерна Сулберг. Скандинавската страна бе една от първите в Европа, които въведоха поредица от ограничения за борба срещу пандемията (още на 12 март), а бе и сред първите, които смекчиха някои от тях още в края на април.

Както много други европейски страни, Норвегия се опитва да намери компромис, отчитайки нуждата от отваряне на обществото, а в същото време да избегне нов взрив на броя на заразените. Детските градини отвориха на 20 април, началните училища на 27 април, но средните училища и колежите все още са затворени. Те ще подновят занятия от понеделник.

В кралството с население от 5,4 млн. души са регистрирани официално близо 8000 случаи (увеличение с 41 за последното денонощие) и 216 починали от вируса. В болниците се намират 62-ма заразени.

Броят на заразените с коронавирус в Швейцария се увеличи с 66 за последното денонощие, с 15 случая повече в сравнение с предходното. Общият брой на инфектираните достигна 30 126, а на починалите – 1518. От края на март - началото на април, когато в страната всекидневно се заразяваха по над 1000 души на ден, заболеваемостта силно е намаляла. Оттогава досега обаче намаляват не само случаите на заразяване, но и смъртните случаи, макар и с неравномерни темпове. През последното денонощие са починали 13 души, а през предходното - 22-ма.

Епидемията в Словения продължава да затихва, за което говори фактът, че при направените през последното денонощие 1055 теста е потвърден само един нов случай на заразен с коронавирус и няма нови жертви на болестта. Общият брой на заразените досега е 1449, от тях 99 са починали. В момента са хоспитализирани 52 пациенти, 13 от тях са на интензивно лечение.

През последните 24 часа в Хърватия са потвърдени 6 нови случая на заразени с коронавирус и е починал още един пациент. От началото на епидемията в страната са регистрирани общо 2125 заразени. Досега са направени 41 930 теста за коронавирус, от които 877 през последните 24 часа. В момента са хоспитализирани 195 пациенти, 13 от тях са на респиратор. Излекувани са 1741 души, а в самоизолация се намират 18 081. Общият брой на жертвите в Хърватия достигна 86.

Хърватското правителство прие днес решение за постепенно нормализиране на работата на училищата и детските градини от понеделник, 11 май. Учебният процес за учениците от първи до четвърти клас ще се води комбинирано - ще има и присъствени часове, и дистанционно обучение. Учениците от пети до осми клас и в средните училища ще продължат да учат дистанционно, както и студентите. Детските градини ще подновят редовната си работа от понеделник при спазване на препоръките на Института за обществено здраве.

Отмяната на режима на извънредно положение официално влезе в сила в Сърбия. Заедно с отмяната на извънредното положение, въведено на 15 март, от днес се отменя полицейският час от 18 до 5 часа сутринта. Армията прекратява работата си по осигуряване на дейността на ключови обекти. Възрастните хора /над 65 гдини в градовете и над 70 години в селата/, на които преди бе забранено да напускат домовете си, отново получават свобода на движение. Възстановява се работата на детски градини и занимални в училищата.

През последните 24 часа в Сърбия са направени 5521 теста за коронавирус, от които положителни са били само 57, или 1,03 процента. Това е най-малкият брой новозаразени спрямо направените тестове досега. Общият брой на заразените с коронавирус в Сърбия достигна 9848. Досега са направени общо 122 995 теста за коронавирус. Хоспитализирани са 1710 пациенти, 46 от тях са на респиратор. Излекувани са 2160 заразени. През последните 24 часа са починали 3 пациенти, с което общият брой на жертвите достигна 206.

Броят на жертвите в Гърция достигна 148 души, след като през последното денонощие беше регистриран още един смъртен случай. Починалият е мъж на 76 години със съпътстващи заболявания, който бил лекуван във военноморската болница в Атина. През последното денонощие в страната са регистрирани още 15 новозаразени, с което общият брой на заразените достигна 2678 души. 33 пациенти в момента се намират на лечение в интензвивни отделения, 97 процента от тях имат съпътстващи заболявания.

Исландия е близо до пълното елиминиране на епидемията от новия коронавирус. 97 процента от заразените вече са оздравели. Освен това през последната седмица в Исландия са били регистрирани само два нови случая.

"Приятно изненадани сме, че наблюдаваме много бързо забавяне на (епидемията) в Исландия. Изключително важно обаче е да останем бдителни и да намалим до минимум риска от нова вълна" от заразявания, каза исландският главен епидемиолог Торолфур Гуднасон.

Броят на регистрираните заразени в Исландия остава непроменен - 1799. 10 от тези хора са починали.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.