Европа разреши убийството на Масхадов

Неразбираемата за здравия разум Европа от ХХІ век вписва в книгата на позора на своята свобода даденото от нея разрешение за убийството на демократично избрания втори президент на Чеченската република Ичкерия Аслан Масхадов. Това се казва в обръщение по повод смъртта на чеченския сепаратистки лидер Масхадов в спецоперация на руските федерални сили, за която Моска съобщи на 8 март. Документът е поместен в сайта kavkazcenter.com, базиран в Литва, цитиран от БТА.

Обръщението е подписано от Алгирдас Ендрюкайтис, генерален секретар на Международната група парламентаристи по проблемите на Чечения. Като участнички в групата се изброяват Албания, България, Канада, Чечения, Грузия, Великобритания, Естония, Унгария, Индия, Ирландия, Япония, Кувейт, Латвия, Литва, Нова Зеландия, Полша, Турция и Украйна.

Руският държавен тероризъм с чекистки ужас насилва чеченския народ, се казва в документа, според който са убити "дори неучаствали във военни действия" като бившия чеченски вицепрезидент Зелимхан Яндарбиев, членове на чеченския парламент и правителството и други видни чеченци.

През 1997 г. Масхадов подписа с руския президент Борис Елцин мирен договор, с който Русия фактически призна на Чечения правото на самоопределение, се твърди в обръщението.

"Престъпната имперска политика на Русия в Чечения ще бъде сломена! Нито едно руско насилие не е останало незаклеймено. Същото очаква и Путин заради убийството на 100 000 чеченци", пише в обръщението на Международната група парламентаристи по проблемите на Чечения.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?