Европа реагира хладно на номинацията на Улфовиц за шеф на Световната банка

Номинирането на сегашния заместник - министър на отбраната на Съединените щати Пол Улфовиц за президент на Световната банка бе посрещнато хладно, предаде ББС.

61-годишният Улфовиц има репутация на неоконсервативен ястреб, ключов архитект на войната в Ирак.

Новината за неговата номинация от страна на президента Джордж Буш предизвика критики от агенциите за подпомагане и скептицизъм сред някои европейски правителства.

Традиционно Вашингтон определя шефа на Световната банка, която предлага финансова помощ на бедните държави, а Европа назначава директора на Международния валутен фонд.

Германският министър на развитието каза, че ентусиазмът от определянето на Улфовиц не е преобладаващо чувство, а шведската ѝ колежка изрази дълбок скептицизъм.

Великобритания и Япония обаче подкрепиха избраника на американския президент Буш, който защити избора си с думите:
"Той е човек с богат опит, помагал е в управлението на голяма организация - Пентагона. Той е умел дипломат, заемал високи постове в Държавния департамент, бил е посланик в Индонезия. Пол е състрадателен, почтен човек, който ще свърши много добра работа в Световната банка".

Британският външен министър Джак Стро подкрепи Улфовиц, който, по думите му, има богат международен опит.

Президентът Буш явно си дава сметка, че въпросът с номинацията на Улфовиц е доста чувствителен. Както съобщи Белият дом, президентът е провел лично телефонни разговори с френския си колега Жак Ширак, с японския премиер Коидзуми, с германския канцлер Герхард Шрьодер, с президента на ЮАР, предаде АП.

Служители на Световната банка и правителства се опасяват, че Улфовиц, привърженик на силовото разпространение на демокрацията, ще използва позицията си в банката, за да измести досегашния ѝ фокус към подпомагане на развитието към по-широка политическа мисия, посочва кореспондентът на Би Би Си във Вашингтон.

Световната банка има 184 члена и традиционно се ръководи от американец. Тя е водеща институция по отношение глобалните усилия за промоциране на икономическото развитие и намаляване на бедността.

Базираната в Лондон група за подпомагане Движение за световно развитие, определи номинацията на Улфовиц като "наистина ужасяваща".

Джозеф Стиглиц, нобелов лауреат и бивш главен икономист на Световната банка, каза: "Изборът на правилния генерал във войната срещу бедността няма да осигури победа, но изборът на грешен генерал със сигурност ще засили възможностите за провал".

Грийнпийс и Екшънейд и Оксфам бяха сред другите критици на номинацията.

Сегашният президент на Световната банка Джеймс Улфенсън напуска през юни след 10 години на международния пост.

Би Би Си припомня, че това е вторият път в рамките на две седмици, когато Буш номинира хардлайнер на ключов международен пост.

Наскоро помощник - държавният секретар Джон Болтън бе номиниран за посланик на САЩ в ООН - организация, която Болтън нееднократно пренебрегваше и осмиваше.

Пол Улфовиц заяви в сряда вечерта, че ако бъде избран на поста, ще служи на многонационалното членство в банката и ще се стреми да гради консенсус, предаде Ройтерс.

"Аз разбирам, че на тази работа ще бъда международен служител, който ще се отчита на многонационалния управителен съвет и ще бъде длъжен да изслушва на всички гледни точки", каза Улфовиц пред репортери.

Той добави, че ще трябва да напусне настоящия си пост на заместник министър на отбраната на САЩ в момент когато в Ирак има американски войски, но въпреки това ще е доволен да се присъедини към благородната, по думите му, мисия на Световната банка в изкореняването на бедността. "Напускам една голяма дейност и преминавам към друга, още по-голяма", изтъкна Улфовиц.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?