Европа реагира остро на понижението на рейтингите на девет страни

Европа реагира остро на понижението на рейтингите на девет страни

Кризата в еврозоната навлезе в опасна нова фаза, след като агенцията “Стандард енд Пуърс” понижи кредитния рейтинг на Франция и на още осем европейски страни. След тази новина индексите на европейските фондови пазари и единната европейска валута рязко паднаха. Дългосрочният рейтинг на Италия бе понижен с два пункта, както и този на Испания, Португалия и Кипър. Рейтингът на Австрия, Малта, Словакия и Словения бе понижен с един пункт, пише “Дейли Телеграф”.

Тази стъпка предизвика враждебната реакция на европейските политици, като се чуха призиви да бъде понижен и рейтингът на Великобритания.

Оценката на рейтинговата агенция е в резултат на загубата на доверие в общата европейска валута и в способността на Европейския съюз да спаси затъналите в дългове членове на еврозоната. Британското финансово министерство смята, че евентуален колапс на еврото може да нанесе сериозни поражения върху британската икономика и банковата система, като това ще тласне Великобритания в дълбока рецесия. Тази стъпка на агенцията също така може да удари основния европейски фонд за оказване на помощ, който трябва да подпомага изпадналите във финансови затруднения страни като Гърция и Португалия, коментира изданието.

Европейската комисия определи решението на “Стандард енд Пуърс” да понижи рейтингите на девет страни от еврозоната за погрешно.

"Убеден съм, че моментът на вземане на това решение не е избран случайно и изразявам съжаление във връзка с погрешното решение на агенция “Стандард енд Пуърс”, отнасящо се до рейтингите на редица страни от зоната на еврото. То е взето в момент, когато еврозоната предприема решителни мерки по всички направления за преодоляване на кризата", се казва в изявление на еврокомисаря по икономическата и монетарна политика Оли Рен, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Еврокомисарят изтъква, че тази ситуация още един път потвърждава необходимостта от бюджетна консолидация и структурни реформи в страните от еврозоната, а също и от ускоряване на въвеждането на постоянно действащ Европейски стабилизационен механизъм (MES), който да замени Европейския механизъм за финансова стабилност.

Пактът за финансова стабилност няма да помогне на еврозоната

Планираното създаване в Европа на съюз (пакт) за бюджетна стабилност, който предполага автоматични санкции срещу страните, нарушаващи бюджетната дисциплина, няма да помогне на страните в еврозоната напълно да преодолеят дълговата криза, се посочва в коментара на "Стандард енд Пуърс”, цитиран от РИА Новости.

Според агенцията идеята за създаването на пакта се основава върху частично осъзнаване на факторите за възникването и задълбочаването на дълговата криза.

Решението за създаването на Пакта да финнасова стабилност бе взето от ръководството на ЕС на срещата на 9 декември миналата година. Желание да се присъединят към него изразиха всичките 17 страни в еврозоната, а също така България, Чехия, Дания, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Швеция, но само след съгласуване на предложенията на ниво национални правителства. Срещу съюза се обяви единствено Великобритания.

Ключов принцип в новия договор ще бъде балансираността на бюджетите на страните членки. Този принцип ще се смята за изпълнен, ако годишният структурен дефицит в бюджета на страната не надвишава 0.5% от номиналния брутен вътрешен продукт. Обаче за страните с държавен дълг значително под 60% от БВП ще се допуска по-голям дефицит, но допустимото ниво в проекта засега не се разяснява.

Кредитният рейтинг на Франция бе понижен от най-високия (ААА) на два (АА). Страната е вторият най-голям вносител в европейския спасителен фонд

Премиерът на Франция Франсоа Фийон заяви в събота, че понижението на кредитния рейтинг на Франция е очаквано и правителството му е подготвено да направи бюджетни промени, за да отговори на ситуацията, ако това е необходимо. Понижението от страна на “Стандард енд Пуърс” не трябва нито да бъде драматизирано, нито подценявано, заяви на пресконференция Фийон, цитиран от АФП.

През декември агенцията предупреди, че кредитният рейтинг на 15 страни от еврозоната, в това число Германия и Франция, може да бъде понижен заради задълбочаването на дълговата криза. Агенцията изрази готовност да направи преоценка на рейтинга на всички държави. Шест от тях – Германия, Франция, Люксембург, Австрия, Финландия, Холандия, имат най-високия рейтинг ААА.

Този на Австрия също беше понижен с една степен в петък. Страната заяви, че понижението е "неразбираемо" и рискува да подкопае напредъка от последните седмици в преодоляването на кризата в еврозоната.

“Не е ясно кога една от трите американски агенции сама решава да понижи рейтингите на страни от еврозоната или да им даде негативна перспектива”, гласи изявлението на правителството, цитирано от АФП. “Това, което изглежда неразбираемо тук, са нееднаквите критерии за оценяване на различните страни от еврозоната, които преди това са имали рейтинги ААА, въпреки, че решенията са взети в тясно сътрудничество”.

Виена работи интензивно върху бюджетни съкращения. Парламентът прие проектозакон за намаляване на дефицита, а “Муудис” и “Фич” неотдавна потвърдиха кредитния рейтинг на ниво ААА.

Белгия, Естония, Финландия, Германия, Ирландия, Люксембург и Холандия остават с непроменен рейтинг.

Гърция, чийто рейтинг няколкократно бе понижаван, след като страната предизвика дълговата криза в еврозоната през миналата година, е с рейтинг, еквивалентен на частичен фалит  - “СС”, с негативна прогноза.

Германия не е "съвсем изненадана" от намаляването на кредитните рейтинги на съседите ѝ, каза германският финансов министър Волфганг Шойбле.

Коментирайки положението на други страни от еврозоната, чиито оценки бяха понижени, Шойбле добави: “Мисля, че ние всички сме тясно свързани, така че едва ли това няма ни се отрази, но ние всички сме на верен път”.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?