Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Европа се бори да спаси сделката с Иран след оттеглянето на САЩ

Техеран поиска "солидни гаранции", за да остане в споразумението

20 коментара
Сн. ЕПА/БГНЕС
Разочарованите европейски партньори на американския президент Доналд Тръмп ще се опитат да спасят ядрената сделка с Иран, след като той изтегли САЩ от нея. 
 
"Споразумението не е мъртво", заяви френският външен министър  Жан-Ив Льо Дриан и съобщи, че  първите дипломати на  Франция, Германия и Великобритания ще се срещнат на 14 май с представители на Техеран, за да обсъдят как да се запази споразумението.  
 
Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви от своя страна, че Иран няма да остане в споразумението без "солидни гаранции" от страна на Европа, след като американският президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от него.
 
По-рано президентът Хасан Рохани каза, че иска да обсъди въпроса с европейците, китайците и руснаците, за да реши дали страната му има интерес да остане в споразумението. 
 
В същото време той заплаши, че ако тези преговори не дадат резултат, страната му е готова да възобнови неограниченото промишлено обогатяване на уран.
 
Решението на Тръмп очаквано обтегна отношенията му с европейските партньори, а Москва го обвини, че не е способен да води преговори. Турция, която е ключов играч в Близкия изток, от своя страна предупреди, че то може да провокира нови конфликти.
 
Европа е решена да запази сделката
 
Лидерите на Франция, Великобритания и Германия излязоха с обща позиция, в която посочиха, че са решени да продължат да прилагат сегашното и да работят за по-обхватно споразумение, съобщи Франс прес.
 
"Ще останем страни по споразумението. Правителствата ни остават решени да гарантират прилагането на споразумението и ще работят за това с останалите ангажирани с него страни. Приканваме САЩ да се съхранят структурите на споразумението и да се избегне всякаква мярка, която би попречила на пълното му прилагане от другите страни", се казва в съвместно изявление на Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел.
 
Тримата лидери  изразяват съжаление и безпокойство след решението на Тръмп да се изтегли от иранското ядрено споразумение, което по думите им "е от особено значение за споделената ни сигурност", и напомнят, че Международната агенция за атомна енергия смята, че Иран продължава да спазва ангажимента си да не разработва ядрено оръжие. Последното се оспорва от САЩ и Израел.
 
Тримата европейски лидери призовават Иран да прояви сдържаност в отговора си на американското решение и да продължи да спазва задълженията си по споразумението. В замяна Техеран ще продължи да се възползва от отмяната на икономическите санкции от другите страни по документа, обещават те.
 
По-късно Меркел заяви на пресконференция, че Германия ще продължи спазва споразумението и подчерта, че Международната агенция за атомна енергия винаги е казвала, че досега Техеран го е правил. 
 
Меркел изтъкна, че споразумението не трябва да бъде поставяно под въпрос, но трябва да се водят преговори за по-широко споразумение, което отива отвъд първоначалния документ, предаде Ройтерс.
 
ЕС е решен да съхрани иранското ядрено споразумение и съжалява за решението на президента Тръмп да изтегли САЩ от него, заяви шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.
 
Иранското споразумение "изпълнява целта си да гарантира, че Иран няма да разработва ядрени оръжия и ЕС е решен да го съхрани", каза Могерини.
 
Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят излизането на САЩ от ядрената сделка и агресивната търговска политика на Вашингтон и по време на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София на 17 май, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Туитър.
 
"Реалната политика на Доналд Тръмп, иранската сделка и търговията ще се сблъскат с единен подход на Европа. Лидерите на ЕС ще обсъдят и двата въпроса на срещата на високо равнище в София идната седмица", заяви Туск.
 
Лондон: Тръмп да каже какви планове има за Иран
 
Британският външен министър Борис Джонсън призова от своя страна САЩ да опишат подробно виждането си за нова договореност за уреждане на отношенията с Иран.
 
Сега, след като правителството на Тръмп напусна Съвместния всеобхватен план за действие, върху него пада отговорността да опише как във Вашингтон ще постигнат ново договорено решение за общите ни тревоги, заяви пред британския парламент Джонсън.
 
Министърът каза, че самият той няма проблем с набелязаната от Тръмп цел да се намери трайно решение на ядрената заплаха от страна на Иран, но добави: Въпросът е как САЩ предлагат да се постигне това?".
 
Сега САЩ трябва да излязат с конкретни предложения за Иран, каза Джонсън.
 
САЩ не бива да възпрепятстват доброто функциониране на сегашното ядрено споразумение с Иран, заяви Джонсън и подчерта, че то е жизненоважно за сигурността на страната му.
 
"Призовавам САЩ да избягват всякакви действия, които биха попречили на другите страни да поддържат споразумението работещо в интерес на нашата колективна сигурност", каза той, цитиран от Франс прес.
 
Техеран може да засили ядрената си програма
 
Аятолах Али Хаменей нарече "глупаво и повърхностно" изказването на Тръмп и го обвини, че лъже.
 
"Снощи чухте, че президентът на Америка направи някои глупави и повърхностни коментари. Той изрече може би над 10 лъжи в изказването си. Заплаши режима и народа, заявявайки, че ще направи едно или друго. Г-н Тръмп, от името на иранския народ ви казвам: сбъркахте", посочи на сайта си Хаменей.
 
Аятолахът, най-висшата ръководна инстанция в Иран, неохотно подкрепи иранската ядрена сделка и многократно е критикувал публично САЩ, че не изпълняват ангажиментите си по договора, отбелязва Ройтерс.
 
В същото време президентът Рохани коментира, че "от този момент споразумението е между Иран и пет страни", имайки предвид Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия.
 
Той добави, че Иран е страна, която спазва задълженията си, а САЩ са страна, която никога не ги спазва.
 
Ръководителят на иранската парламентарна комисия за национална сигурност и външна политика Алаедин Боруджерди съобщи от своя страна, че парламентът се готви да увеличи разходите за балистичната програма на страната.
 
Съгласно сключеното през 2015 г. ядрено споразумение Иран се ангажира в продължение на 15 години да не обогатява уран до повече от 3,67 процента за гориво за ядрени централи и да не притежава повече от 300 кг уран. При по-висока степен на обогатяване и при достатъчни количества уранът може да се използва за изработване на ядрена бомба, отбелязва АФП.
 
Москва: Вашингтон е неспособен да води преговори 
 
От руското външно министерство посочиха, че Москва е дълбоко разочарована от решението на Тръмп,  което е "грубо погазване на международното право".
 
Според Москва това решение на Тръмп "е поредното доказателство, че Вашингтон е неспособен да води преговори, а американските критики към законната ядрена дейност на Иран служат само за уреждане на политически сметки" с Техеран.
 
"Няма и не може да има никаква причина да се подкопае споразумението, което е доказало ефикасността си. Иран стриктно спазва задълженията си и това редовно се потвърждава от Международната агенция за атомна енергия, а САЩ уронват международното доверие в тази организация", заявява руското дипломатическо ведомство, цитирано от Ройтерс.
 
Министерството добавя, че Русия има готовност за по-нататъшно взаимодействие с другите страни по иранското ядрено споразумение (Китай, Франция, Великобритания и Германия) и че ще продължи активно да развива двустранното сътрудничество и политическия диалог с Иран, отбелязва ТАСС.
 
Сега САЩ трябва да излязат с конкретни предложения за Иран, каза Джонсън.
 
САЩ не бива да възпрепятстват доброто функциониране на сегашното ядрено споразумение с Иран, заяви Джонсън и подчерта, че то е жизненоважно за сигурността на страната му.
 
"Призовавам САЩ да избягват всякакви действия, които биха попречили на другите страни да поддържат споразумението работещо в интерес на нашата колективна сигурност", каза той, цитиран от Франс прес.
 
Турция предупреди за възможни конфликти
 
Анкара от своя страна предупреди за възможни нови конфликти след решението на Тръмп.
 
"Едностранното изтегляне на САЩ от ядреното споразумение е решение, което ще предизвика нестабилност и нови конфликти", написа в Туитър говорителят на турското президентство Ибрахим Калин.
 
Той добави, че Турция ще продължи решително да се противопоставя на всякакви видове ядрено оръжие.
 
Турция ще продължи да търгува с Иран и не възнамерява да се отчита за това пред когото и да било, заяви турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи малко след обявеното от Тръмп предстоящо възобновяване на американските икономически санкции срещу Техеран, предаде ТАСС.
 
Във вторник вечерта американският президент Доналд Тръмп обяви, че оттегля САЩ от ядрената сделка с Иран въпреки предупрежденията на западните си партньори и Москва да не прави това.
 
 Той каза, че Вашингтон ще възобнови санкциите срещу Техеран, които бяха в сила преди администрацията на предшественика му Барак Обама да сключи сделката с Иран през 2015 година.
 
Малко по-късно иранският президент Хасан Рохани каза, че Иран ще остане в ядреното споразумение без САЩ. Той добави, че Техеран е изпълнявал всичките си задължения и предстои да обсъди ситуацията с европейските страни, Русия и Китай.
 
В същото време Рохани заплаши, че ако тези преговори не дадат резултат, Техеран е готов да възобнови неограничено промишлено обогатяване на уран.
подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

20 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #20

  сделката ще я спаси ... Израел, като пусне още малко кръвчица на ядрените аятоласи и те станат по-сговорчиви... Вчера в мОсква Нетаняху обясни на пУтин много конкретно защо ;-) рУсия не може да попречи на това ... профилактиране на иранците. А Европа може да допринесе за оставането на Споразумението, като остави кухия фукльо трУмп да твърди, че "благодарение на неговите действия Иран се е съгласил на по-добро (за Запада) споразумение" ;-) ... и специално за нашия кръгъл военен министър - да пита с какви самолети Израел (много успешно!) профилактира иранците и съветското им пишман-ПВО ;-)

 2. Коментарът е изтрит в 11:05 на 10 май 2018 от автора.
  #19
 3. deni123
  #18

  ох, трудно ще стане всичко. Иранската сделка е по-скоро огромен успех за ОБАМА, който успя да извади Америка от огромна изолация в западния свят по въпросите на Близкия изток. И всичко това насред тресавището на ИДИЛ, Асад и тн, плюс бежанска АПОКАЛИПТИЧНА криза. С две думи хаоса заплашваше целия свят(в някакъв смисъл победата на Тръмп е доказателството за кризата в Америка). Затова самото Споразумение беше нужно на САЩ, а не на Европа. От тази гледна точка Европа не може да направи много. Иран има солидни съюзници - Русия и Китай(това ще се проличи още със Северна Корея), САЩ са си достатъчно могъщи. Така че просто ще наблюдаваме арената в блестяща изолация!

 4. Лизи Гугуткова
  #17

  Снощи от Сирия иранците са изстреляли 20 ракети по Голанските възвишения в Израел.
  Повечето ракети за унищожени.

  Израелски самолети в отговор на ракетно нападение в нощта нападнаха
  десетки обекти на Иран в Сирия
  за противовъздушна отбрана, твърдят израелскитеотбранителни сили.
  Както се посочва в резюмето на военните, целевите формации са принадлежали на иранското "Ал Кудс" на територията на съседна държава.
  Сред атакувани обекти - ирански военен лагер северно от Дамаск, оръжия складове на

 5. andrei
  #16

  Нали трябва Тръмп да раздели Европа от Америка и изпълнява задачата си образцово.Ясно показа,че не уважава нито Макрон, нито Борис Джонсън, нито Меркел, всички те се изредиха да настояват за запазване на договора с Иран-независимо от слбостите му, и за неговото допълване.

 6. Real ''Mickey''
  #15
 7. анита хегерланд
  #14

  САЩ всъщност заема страната на Израел в конфликта й с Иран. Оттеглянето от иранската сделка съвпада с преместването на посолството им в Йерусалим.

 8. Real ''Mickey''
  #13

  С интерес забелязах че всякакви разбовидности на тууурбооо-либеееерал-гллоообалисти са автоманично баннати , ама изразите Оражав Клоун, Перуката, Оранжавия Идиот(както и израза Великия Путин) са си добре дошли.:):):)

 9. Real ''Mickey''
  #12

  МАЛИИЙ, всичкото фен на Иран(и Раша) е на барикадата, та Тръмп да не ТОРМОЗЕЛ Иран:):):):):) Най-големия кодош е, че до един се праскат "русофоби", ама плещят ежедневно ПРОТИВ правителството на САЩ и Фалят я дебелото Ким, я Иран я ни увеждават колко "печен" бил Путя им. Ха-ха-ха! (това се отнася за НАЗНАЧЕНИТЕ и ОСВЕДОМЕНИТЕ руски слуги, а обикновените заблудени ватенки, още се надяват Тръмп е в джоба на Путята им! Скоро само тези два вида ще останат по форумите на спонсорираните сайтове, и ще си "дискутират" на воля:):):):)) П.С. Дори да ме няма следващата седмица(заради трикове), ха да видим дали Тръмп(и Света), ПАК да се окаже с ПЕЧЕЛИВШ ХОД. И Путята ви пак ще подсмърча!

 10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #11

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.