Европа се готви за пандемия от птичи грип

Европа се готви за пандемия от птичи грип

Докато Европа се готви да посрещне евентуална  пандемия от птичи грип, у нас министрите на здравеопазването и на земеделието влязоха в леко противоречие по въпроса дали вече има или тепърва ще се прави специален кризисен щаб. Тази нощ Европейската комисия потвърди, че в Румъния е открит птичи грип, но все още се установява дали става дума за смъртоносния и за хората тип H5N1.

По отношение на Турция вече няма съмнение, че става дума за вируса H5N1, който отне живота на над 60 души в югоизточна Азия миналата година. Огнището на заразата е в стопанство Казакса, северозападна Турция.

Еврокомисарят по здравеопазването Маркос Кеприану заяви на пресконференция в четвъртък, че ЕК работи с хипотезата, че откритият вирус в Румъния също е H5N1, очаквайки това да бъде потвърдено или отхвърлено в петък.

Страните-членки на ЕС трябва да бъдат готови за потенциална пандемия от птичи грип и се снабдят с нужните количества антивирусни препарати, изтъкна еврокомисарят. По думите му това трябва да стане приоритет за всички държави членки и те трябва да инвестират в подготовката в случай на пандемия.

Кабил: Ще създадем кризисен щаб, ако се наложи

България ще създаде кризисен щаб в случай, че от ЕС обявят за вероятно изолираният в Румъния щам на птичия грип Н5 да се предава и на хората, заяви в четвъртък преди началото на правителственото заседание министърът на земеделието Нихат Кабил.

Според министъра към този момент създаването на кризисен щаб не е необходимо, но ситуацията е много динамична. По думите му, във всички случаи България ще действа съгласно европейското законодателство и предписанията на компетентните органи от ЕС.

Гайдарски: Щаб има, но засега няма да се купуват ваксини

По-късно министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски заяви пред журналисти, че кризисният щаб за птичия грип е на практика готов и той работи.

“Има щаб, който координира действията на министерствата на околната среда, на земеделието, на здравеопазването. Има специалисти в този щаб. Постоянно се поддържа връзка със страните от региона, плюс окръзите, където преминават прелетните птици – Бургас, Силистра и т.н.”, посочи Гайдарски.  

По думите му вече са набелязани конкретни мерки за реагиране, ако се установи зараза на наша територия, отделени са и пари за закупуване на ваксина.

“Засега няма да се закупуват ваксини. Това ще стане само ако бъде установен случай на птичи грип на наша територия. Знаете, че грипните ваксини имат срок на годност и ако бъдат купени, а не се появи необходимост да се ползват само ще изразходят ненужно милиони левове” заяви още Гайдарски.

Той обаче посочи, че сезонната противогрипна ваксина е желателна за всички. “Тя може само да помогне, но на този етап не са необходими специални ваксинации. Няма смисъл да паникьосваме предварително хората”, каза  министърът.

В същото време стана ясно, че за да бъде максимално ефективна дори и обикновената грипна имунизация, трябва да се направи до 15 октомври.

Здравният министър съобщи още, че на този етап болниците са подготвени да посрещнат хора дори и при грипна епидемия.

Изследват се 20 мъртви птици, намерени в цяла България

До една седмица ще бъдат готови резултатите от изследванията на умрелите птици, открити в четвъртък в районите на Плевен и Русе. Анализът ще бъде направен в Националния ветеринарно-медицински институт, каза пред БНР д-р Пенчо Каменов, директор на отдел Здравеопазване във ветеринарно-медицинската служба.

Около 20 мъртви птици са открити в цялата страна. Ако има обаче вирус на птичи грип, то смъртността е голяма и броят на умрелите птици ще е значителен, добави той.

Намерените мъртви птици са от видовете чапла, корморан, гълъб и щъркел.

България е в режим на повишена епизоотична готовност и всички ветеринарни органи работят в ситуация на много строго наблюдаване и вземане на превантивни мерки, каза министър Кабил.

В понеделник той подписа заповеди за забрана на вноса от Турция и Румъния на диви и домашни живи птици, яйца, както и на птичи продукти, заради случаите със съмнения на заболяването в двете съседни държави.

В четвъртък ще бъдат отпечатани 40 хиляди брошури за информиране на населението как да реагира, когато има съмнение за повишена заболеваемост на животните.

Брюксел учредява фонд “Солидарност” и за птичия грип

Щамът H5N1 причини смъртта на над 60 души в Азия, но от тях само за един се предполага, че е прихванал болестта от друг човек.

Най-застрашени са хора, които са в пряк контакт с умрели или инфектирани птици. На този етап учените твърдят, че е слаба възможността болестта да се предава от човек на човек, но не изключват вирусът да мутира.

На пресконференция в четвъртък Маркос Киприану посъветва населението да се ваксинира срещу грип и се обяви за увеличаване на ваксинациите срещу сезонния грип сред рисковите групи.

Европейската комисия обяви, че възнамерява да учреди "фонд на солидарност", чрез който ще се финансира използването на противовирусни средства в случай на пандемия. Средствата във фонда ще бъдат един милиард евро.

В четвъртък се провежда спешна среща на Еврокомисията, на която да се обсъди какви мерки да бъдат предприети.

По повод изолирания в Турция вирус Киприану каза, че той има директна връзка с вирусите, открити в Русия, Монголия и Китай.

Вирусът е високопатогенен и агресивен, добави комисарят.

Военни химици унищожават животни в поразеното румънско село

Румънските власти изпращат военни специалисти по химическите оръжия да участват в унищожаването на животни в село Чамурлия де Жос, окръг Тулча.Тази нощ експерти изолираха вирус H5 в проби, взети от мъртви птици от това село.

Еврокомисията е решила да забрани вноса на живи птици и птичи продукти от Румъния.

Всички превозни средства, които минават транзитно през Дунав и влизат в румънския окръг Браила се проверяват и обеззаразяват. На капитаните на кораби са изпратени писмени инструкции да не превозват птици и животни от Тулча, предаде агенция Ромпрес, цитирана от БТА.

Префектът на Браила Николае Митрой призова населението да не изпада в паника и да спазва препоръките на санитарно-ветеринарните служби. За превантивна ваксинация на населението в Браила са изпратени 10 000 дози противогрипна ваксина. За информиране на населението в окръга се разпространяват листовки и са разлепени плакати в диспансерите, училищата и болниците.

Споделяне

Още от Балкани