Европа се нуждае от буфери да я предпазват от Русия, Сирия, Иран и Ирак

Турция трябва да остане извън Европейския съюз, за да бъде "буфер", предпазващ Европа от Сирия, Иран и Ирак, смята Фритц Болкещайн, комисарят на ЕС за единния пазар.

Той твърди, че бившите съветски републики Молдова, Беларус и Украйна също трябва да бъдат изключени от ЕС, за да изолират Европа от Русия, пише в днешния си брой Файненшъл таймс.

Идеите си еврокомисарят излага в новата си книга "Границите на Европа". Той предупреждава, че една обширна в географско отношение Европа няма да бъде нищо повече от "възхваляван митнически съюз".

Холандският либерал е един от най- отявлените скептици по отношение на турското членство в ЕС сред всичките 20 европейски комисари, които през октомври ще трябва да препоръчат да дали ЕС да започне преговори за присъединяване с Анкара.

Въпреки това се очаква мнозинството от комисарите да подкрепят преговорите с Турция, при условие, че Анкара продължи реформите и подпомогне преговорите за повторно обединение на Кипър.

Консервативната опозиция в Германия - християндемократите, са сред онези, които водят кампания за отхвърлянето на Турция от ЕС, а много френски политици са скептични и враждебни.

Валери Жискар Д"Естен, който председателства Европейския конвент, каза през 2002 г., че членството на Турция ще отбележи "края на ЕС".

Очаква се това да е една от най-чувствителните теми в изборите за Европейски парламент през юни.

В книгата си Болкещайн казва: "На изток има геополитическа нужда от буферна зона между ЕС и Русия, която може да бъде оформена от страни, които не принадлежат към нито един от двата блока." Подобен буфер ще има предимства и за "предпазването на съюза от Сирия, Иран и Ирак". Служители потвърдиха, че той има предвид Турция.

Той също така казва, че веднъж след като Турция стане член на ЕС, ще е трудно да бъде отказано на държава като Украйна. "Украйна е по - европейска от Турция", заяви той пред Файненшъл таймс.

Болкещайн, който се надява мандатът му да бъде подновен когато Комисията се оттегли през октомври, коментира, че членството на Турция в ЕС може да доведе до "износ на стабилност". Той каза, че разширяването на ЕС на изток ще ограничи по-нататъшната интеграция, въпреки че ключовите икономически сфери на съюза - единния пазар, търговската политика и конкурентността, може да останат в сила.

Според него ЕС трябва да се концентрира върху главните си вътрешни задачи, включително повишаване на икономическия растеж. Той разкритикува френските и германските икономически реформи с думите, че "не са стигнали достатъчно далеч", а т.нар. икономически модел Рейнланд, следван от двете страни, "е довел до безработица от 8-9 процента".

Споделяне

Още от Свят