Европа се обяви за мерки срещу режима в Сирия

Европейски страни поискаха строги мерки, за да спрат репресиите в Сирия, след като правителството предприе кампания срещу мирните протести. В съвместно изявление Франция и Италия призоваха ЕС и ООН да окажат натиск върху Сирия да преустанови насилието.

Великобритания заяви, че ще изпрати силен сигнал към Дамаск, а САЩ посочиха, че обсъждат санкции, съобщи ББС.

Весела Чернева: Сирия да прекрати насилието

"Силно разтревожени сме от критичната обстановка в Сирия. Прилаганите силови мерки срещу исканията на сирийския народ са неприемливи и дискредитират изцяло заявената от сирийските управляващи готовност за реформи и широк национален диалог. Убийствата на мирни граждани не могат при всеки случай да бъдат представяни като заговор срещу националната сигурност и оставят впечатление за отсъствие на ясна преценка за протичащите необратими процеси в Сирия, предизвикани от народното недоволство.

Призоваваме сирийското правителство да прекрати незабавно насилието и употребата на военна сила срещу невъоръжени и беззащитни хора. Вместо репресии Сирия има нужда от национален диалог, който да отговори в пълна степен на желанието на сирийския народ за демокрация и широки граждански права. Това е единственият път към дългосрочната стабилност на Сирия и на целия регион”.

Повече от 350 души са убити в Сирия от средата на март, когато започнаха протестите.

Във вторник сирийските власти са арестували стотици протестиращи и дисиденти, а военните сили са обсадили няколко града и села, предаде ДПА, като се позова на продемократични активисти.

Телефонните връзки, водоснабдяването и електричеството са прекъснати в повечето градове и села в югозападния район Хауран, където е разположен град Дераа, съобщиха активисти от групата на Сирийската революция 2011 във Фейсбук.

Най-малко 39 души бяха убити и 70 бяха ранени вчера в размирния южен град Дераа, след като армията стреля по протестиращи.

Масови арести са извършени в Дераа и в други градове като Дума и Хомс. Мъже в униформи били видени да влизат в болница в Хомс, където се лекуват ранени протестиращи.

Танкове и артилерия са забелязани в Дераа. Според очевидци снайперисти стреляли по всичко, което се движи.

Върховният комисариат на ООН за човешките права съобщи, че е получил покана от властите на Сирия да изпрати мисия в страната, предаде Франс прес.

Говорителят на Върховния комисар на ООН за правата на човека Нави Пилай Рупърт Колвил обаче уточни, че още нищо не е решено. Предложението на Сирия е било отправено в четвъртък, ден преди кървавото потушаване на демонстрации, при което бяха убити най-малко 82 души.

Още по темата
Още от Свят