Европа се обяви за стриктен контрол на финансовите пазари и фондовете

Европа се обяви за стриктен контрол на финансовите пазари и фондовете
Лидерите на най-големите европейски икономики се обединиха около необходимостта от регулации и пряко наблюдение на глобалните финансови пазари. Контролът трябва да се разпростре върху всички участници и продукти на пазара, независимо от това къде са позиционирани, включително и частните инвестиционни фондове и хедж фондове.

Нито един финансов пазар, нито един продукт или акционер на финансовите пазари не може да действа без регулации и надзор, се посочва в заключителния документ на срещата на европейските страни от Г-20, проведена в Берлин. Тя е подготовка за световния форум на Г-20, чийто домакин ще е Лондон на 2 април.

Европейските лидери се обединиха около необходимостта механизми за санкциониране на онези, които не желаят да се придържат към правилата и по-специално по отношение на страните, предоставящи т.нар. "данъчни оазиси".

Ние смятаме, че всички финансови пазари, продукти и участници – включително хедж фондовете и рейтинговите агенции – са обект на наблюдение и регулации, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

За да бъде пресечено избягването на данъци е необходимо да се окаже натиск над държавите, определяни като "данъчен рай", включително приемане на санкции, заяви германският канцлер. Ние ще изготвим списък, който ясно ще покаже кои страни не сътрудничат, каза Ангела Меркел.

Част от участниците, сред които британският министър-председател Гордън Браун, предупредиха да не се стига до протекционизъм.

Необходимо е международните институции, включително МВФ, да играят по-голяма роля не само в подпомагането на страните, изпитващи финансови затруднения, но и за осъществяват превенция срещу такива, каза Гордън Браун. За целта МВФ се нуждае от 500 милиарда долара.

Необходими са съвместни действия, за да помогнем, например, на страните от Централна и Източна Европа, откъдето известен брой западни банки се оттеглиха към вътрешните си пазари и някои учреждения срещат големи трудности за рефинансирането си, каза ще британският премиер.

"Това са времена на изпитания", изтъкна Гордън Браун и подчерта необходимостта от ново световно споразумение между страните и континентите, за да може световната икономика не само да се съвземе, но в бъдеще икономическата система да се основава на по-здрави и по-добри принципи.

Решенията на срещата в Берлин идват в момент, когато безпокойството на международните финансови пазари продължава, както и несигурността за бъдещето на ключови световни банки.

Детайлите от плана, който ще бъде предложен в Лондон, предстои да се доработят.

Хедж фондовете, които традиционно привличат заможни частни инвеститори, бяха разкритикувани за липса на прозрачност и контрол.

Освен за по-голям контрол на всички финансови пазари и инструменти, ръководителите и финансовите министри на европейските страни от Г-20 подчертаха необходимостта от преосмисляне на възнагражденията във финансовите компании.

Всички ние се съгласихме, че не може повече да толерираме системата с пакетните възнаграждения за банкери и брокери, каза френският президент Никола Саркози. Раздаваните бонуси бяха разкритикувани като твърде високи, особено на фона на слабите резултати на финансовите компании.

Представителите на Франция, Италия, Испания, Холандия, Великобритания и Германия се надяват да стигнат до обща позиция, която да защитават на форума в Лондон след шест седмици.

Г-20 излезе с план за справяне със световната криза на среща във Вашингтон през ноември, а форумът на 2 април трябва да конкретизира набелязаните мерки.

Анализатори смятат, че за ЕС няма да е лесно са стигне до общо решение. Настоящото чешко председателство на ЕС и Европейската комисия изразиха несъгласие с опитите на Франция, Италия и Испания да защитят автомобилните си индустрии от ефекта на кризата.

Чешкият премиер Мирек Тополанек, който също присъства на срещата в Берлин, ще има частен разговор с френския президент Никола Саркози, след като двамата влязоха в открит сблъсък по тази тема.

По-рано Саркози обяви, че за да им бъде гарантирана правителствената помощ, френските автомобилопроизводители трябва да изнесат своето производство от Източна Европа и да го върнат обратно във Франция.

Ако тези конфликти останат неразрешени, Европа няма да има единна позиция на срещата на Г-20 през април, отбелязва ББС.

Преди форума в Берлин Ангела Меркел поднови призивите си за по-стриктен контрол на финансовите пазари. Не трябва да има повече луфтове в международния контрол, заяви тя в събота.

Германското министерство на финансите изготвя по-стриктни правила за хедж фондовете и по-добра рейтингова система, за да се избегнат катастрофи в бъдеще.

Страни като Великобритания обаче не са привърженици на радикално затягане на регулациите. Никола Саркози от своя подчерта, че не би приел "слаб компромис" в европейската позиция.

Капитализмът трябва да получи нов морален фундамент, каза той.

На срещата в Берлин освен това бе обсъдено затягане на международните счетоводни стандарти, реформи в МВФ и други финансови институции, както и стъпки за ограничаване на възнагражденията на високите нива във финансовия сектор.

Саркози посочи, че срещата на Г-20 в Лондон трябва да бъде успешна, тъй като представлява последен шанс. Няма непосредствена опасност от фалит на някоя държава от еврозоната, заяви на пресконференцията след срещата в Берлин председателят на Еврогрупата, люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер. Той изтъкна, че не вижда риск някоя от членките на еврозоната да изпадне в неплатежоспособност, нито непосредствена опасност някоя от европейските страни да спре изплащането на дълговете си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес