Европа ще подпомогне Гърция с преки двустранни заеми при нужда

Европа ще подпомогне Гърция с преки двустранни заеми при нужда

Министрите на финансите от еврозоната постигнаха съгласие по плана за оказване на финансова помощ на Гърция, което стана след петчасови дебати, предадоха световните агенции във вторник.

След срещата си в Брюксел в понеделник те разкриха малко детайли, но посочиха, че са отхвърлили даването на гаранции по гръцките заеми. Помощта за Гърция най-вероятно ще е под формата на преки двустранни заеми от големите европейски икономики.

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер съобщи, че само при необходимост, която може да не се появи изобщо, Гърция ще получи помощ чрез координирани действия на страните от еврозоната. Досега гръцките власти не са искали финансова покдрепа, подчерта Юнкер.

В декларация на европейските финансови министри се казва, че стратегията за спешни заеми ще се задейства в случай, че гръцкият план за увеличение на приходите и намаляване на разходите в размер от 4.8 млрд. евро не успее да предотврати допълнително изостряне на кризата.

Страните от еврозоната определят мерките за финансова стабилизация, предприети от гръцкото правителство, като сериозни и надеждни, се посочва още в декларацията. .

Късно вечерта в понеделник европейските финансови министри от еврозоната заявиха, че ще вземат решение по детайлите на плана за подпомагане на Атина по време на срещата на лидерите си на 25 и 26 март.

Нежеланието на Брюксел да разкрие повече детайли от срещата или да подпише окончателен спасителен план е показателно за ограниченията вътре в съюза и загрижеността по отношение на изпращането на погрешно послание към финансовите пазари, коментират наблюдатели.

Проучвания показват, че мнозинството от германците се противопоставят на всякаква финансова помощ за Гърция, а властите в Берлин се опасяват, че окончателно споразумение по механизма за подпомагане на Гърция ще означава за пазарите, че спасителен план е неизбежен.

Франция също подчерта, че последните сурови мерки, предприети от Атина, са достатъчни, за да намалят гръцкия дефицит, да успокоят инвеститорите и да намалят разходите на страната за осигуряване на кредитен ресурс.

Гърция призова ЕС да се съобрази с исканията ѝ да вземе заем при условия, валидни за останалите европейски страни, съобщи във вторник електронното издание "Нафтемборики".

Детайлите около евентуален заем за Гърция са предмет на дискусии, целящи да не се стигне дотам, че страна да получи отново заем при същите непосилни условия, при които е взимала заеми в миналото, каза говорителят на правителството Георгиос Петалотис. Той изрази убеденост, че Гърция ще постигне целта за намаляване на бюджетния си дефицит с 4 пункта през тази година, но не изключи възможността страната му да прибегне за помощ до МВФ.

"МВФ е решение, ако Гърция откаже да вземе заем при толкова високи лихви, колкото в миналото”, допълни Петалотис.

Междувременно в Гърция във вторник започва 48-часова стачка на работещите в Националната електрическа компания на Гърция в знак на протест срещу мерките на правителството за затягане на коланите.

Споделяне

Още от Европа