Европа сваля наблюдението над България при нов медиен закон и децентрализация на местната власт

Съветът на Европа е готов да прекрати постмониторинга на България, ако страната постигне напредък по два ключови въпроса - нов медиен закон и регионална децентрализация на областно ниво. Тази позиция е изразила председателката на Комисията по спазване на задълженията и ангажиментите на държавите-членки на Съвета на Европа Жозет Дюрийо на срещата си с президента Георги Първанов във вторник.

При напредък по тези две теми Съветът на Европа може да приключи мониторинга на България още през тази година, съобщиха от прессекретариата на президента. Ръководителят на българската парламентарна делегация в ПАСЕ Юнал Лютфи, който в понеделник е поставил въпрос при разговора си с Дюрийо, заяви личното си мнение, че постмониторингът може да приключи през есента.

Според председателката на Комисията България е постигнала сериозен напредък в редица области като съдебната система, работата с ромското малцинство, приет е нов закон за вероизповеданията и закон за обмудсмана, като очакването е изборът на обществен защитник да стане възможно най-скоро. Управляващите просрочват вече трети месец срока за избор на обществен защитник като първи избор се провали заради опита да наложат политическа кандидатура.

Г-жа Дюрийо декларира още вчера готовност от страна на Съвета на Европа да направи експертиза на проекта за нов закон за радиото и телевизията още преди той да бъде внесен за разглеждане в медийната комисия на парламента. Дюрийо приветства инициативата проектът да бъде изготвен от неправителствения сектор и днес има среща с Българска медийна колациия, която работи по новия закон за радио и телевизия. Миналата година тя остро скастри управляващите, че не изпратиха проекта "Милотинова" за експертиза в Страсбург и до гласуването му в Народното събрание не се стигна.

По въпроса за регионалната децентрализация Дюрийо признала пред президента, че това е труден процес, който не може да бъде решен бързо. Единствената неизпълнена точка от осемте, по които България е под наблюдение, е за изборност на областните управители, стана ясно при срещите на Дюрийо вчера с представители на парламентарните групи.

Юнал Лютфи съобщи, че е на разговирите с Дюрийо е прозвучал консенсус за изборност на второ ниво на местно самоуправление, както и за финансова децентрализация. По повод изборността на областните управители е било отбелязало, че за това е необходима промяна в Конституцията.

Президентът Първанов е припомнил заявяваната многократно от него позиция за даване на по-големи правомощия на местната власт и въвеждане на второ ниво на самоуправление.

Първанов изтъкнал огромния обем работа, която България е свършила досега по изпълнение на редица от препоръките на Съвета като конкретно посочил приетите с консенсус промени в Конституцията по отношение на съдебната власт, новоприетият закон за омбудсмана, новият модерен и от европейски тип закон за вероизповеданията. По отношение на ромското население държавният глава посочил, че този въпрос не е етнически или религиозен, а социално-икономически и държавата полага усилия за неговото разрешаване.

Според президента през последните две години в медийното пространство се забелязва успокояване и налагане на професионалните критерии. Има нужда от нов медиен закон, но досегашните опити за неговото изработване не бяха успешни. Георги Първанов заявил, че гледа позитивно на усилията на професионалните и граждански структури да създадат нов и модерен закон. Важният въпрос според него в тази област е да се намери убедително и работещо решение за финансирането на обществените радио и телевизии.

Споделяне

Още по темата

Още от България