Европа свила с 1/3 руските газови доставки

Европа свила с 1/3 руските газови доставки

Страните от Европейския съюз са намалили с 35.3 на сто вноса на руски газ през първото тримесечие на 2009 г., сочат данни на Международната енергийна агенция, цитирани от руското издание “Комерсант“ в понеделник.

Като цяло Европа е свила намалила вноса на природен газ с 13.7 на сто за посочения период, а потреблението ѝ е паднало с 5.4 на сто в сравнение със същото тримесечие на миналата година. Най-много обаче ЕС е съкратил доставките на нигейрийско синьо гориво – с 37.9 на процента.

Според отчета на “Газпром“ се посочва за намаление на газовия износ с 38 на сто в страните от Западна Европа и с 43 процента - в държавите от Централна и Източна Европа.

“Комерсант“ отбелязва, че за първото тримесечие на 2009 г. руският монополист е продавал горивото си на прекалено високи цени, което накарало европейците да търсят алтернативни доставки в очакване на намаляване на цените на “Газпром“ в следващите тримесечия.

В момента цената в европейските договори на “Газпром“ се променя по формула следващата цените на нефтените продукти за шест или девет месеца назад. Така формираната средна цена за европейския пазар през първите три месеца на годината е била 300-400 долара за 1000 куб. м.

Намалението на доставките за Европа от своя страна се отразява върху добивите на газ в Русия и така през първото тримесечие “Газпром“ отчита намаляване на добива с 18 на сто в сравнение със същия период на 2008 г.

Споделяне

Още от Бизнес