Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Европа търси баланс между силната зависимост и пълната независимост на прокуратурата

0 коментара

Принадлежността на съдиите и прокурорите към една колегия е проблем за европейската правораздавателна система. Прокурорите във Франция са зависими от министъра на правосъдието, като тази зависимост постепенно е ограничена. Пълната независимост на прокурорите в Италия е проблем за правораздавателната система в тази страна. Прокурорите в САЩ са избираеми, но финансирането на предизборните им кампании поражда съмнения в независимостта им.

Тези основни проблеми за съдебните системи в Европа и САЩ бяха откроени на международната конференция "Независимост, демократична отчетност и ефективност на прокуратурата", организирана от фондация "Отворено общество.

Принадлежността на съдиите и прокурорите към една колегия е основната критика към устройството на съдебната власт в двата базови юридически модела в европейската континентална правораздавателна система - тази на Франция и на Италия. Този проблем бе очертан в доклада на проф. Джузепе де Федерико от университета в Болоня и директор на Института за изследване на съдебните системи към Националния изследователски съвет. Той е и член на Висшия съвет на Магистратурата в Италия.

Той посочи като бивш недостатък на френския модел прекалената йерархична зависимост на прокурорите от министъра на правосъдието. Този проблем е бил забелязан и коригиран с две последователни реформи през последните 10 г. В резултат на тях министърът на правосъдието вече има право да дава указания на обвинението само в писмен вид и обвързано с мнението на отделните нива в прокуратурата. Освен това е променена и системата за професионална оценка и израстване на прокурорите в йерархията. Тази функция е възложена на Висшия съвет на магистратурата, аналог на българския Висш съдебен съвет.

Във Франция е отчетено, че попълването на висшия съвет на магистратурата единствено от действащи прокурори я превръща в орган, който защитава корпоративни интереси.

Парадоксалното е, че италианският модел страда преди всичко от пълната независимост на прокурорите, отбеляза професор Федерико. Той даде многобройни примери за това как независимостта се е превърнала в безконтролност. Италианските прокурори де факто определят кръга на разследваните престъпления и ръководят полицейското разследване. В резултат на това в Италия се появил феноменът "юридическо преследване" - магистрати завеждат дела по политически причини, без да имат убедителни доказателства.

В същото време, прокурорите не носят отговорност за инициираните от тях скъпи и продължителни разследвания, дори в случаите, когато няма осъдителна присъда.

В Англия, която принадлежи на друга юридическа система - тази на Общото право, прокуратурата има съвсем различно място. Обвинението стои като филтър между органите на разследването, каквато е полицията и съда.

По време на съдебната фаза в Англия обвинението се поддържа от специално наети за целта юристи, на които Короната плаща. Те обаче не пледират за размера на наказанието, а единствено представят доказателствата, събрани от полицията по време на разследването. Английската система е критикувана заради това, че Кодексът на обвинението на Короната, който я регулира, е твърде общ, а подробните правилници, които ръководят действието на наказателното правораздаване, не са публични документи.

В САЩ също има проблеми с независимостта на прокурорите, заяви Робърт Локъри, прокурор от щата Колорадо. Окръжните прокурори в Америка са избираеми и проблемите идват от финансирането на техните предизборни кампании. Чести случаи били група адвокати да спонсорират предизборната кампания, което пораждало съмнения в обективността на последващите прокурорски преценки.

Локъри обясни, че щатските окръжни прокурори се избират от гражданите и съответно се отчитат пред тях. Ако те не си вършат добре работата, гражданите могат да ги сменят.

Прокурорите в САЩ нямат имунитет, те могат да бъдат подведени под наказателна отговорност дори заради шофиране в пияно състояние. Американските обвинители носят отговорност и заради злоумишлено повдигнато обвинение.

Поведението на прокурорите се контролира и от факта, че в САЩ съществуват силни независими медии, съдебната власт е силна, съществува системата на съдебните заседатели и прокурорите са обвързани със специални етични правила, каза още Локъри.

Независимостта на щатските окръжни прокурори се гарантира от няколко правомощия, които им се дават от закона. Като пример той посочи, че прокурорите разполагат с определени полицейски функции - имат право да носят оръжие и да арестуват.

Всеки прокурор назначава свой заместник, който действа от негово име. Зам.-окръжният прокурор се нарича "служител по воля" и той може да бъде уволнен от окръжния прокурор, който не е длъжен да посочи мотивите за отстраняването на заместника си.

Професор Джузепе де Федерико посочи, че Европа смята тази идея за избираемост на прокурорите за чужда. Според него тя се смята за противоречаща на принципа на независимостта.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.