Европа вече празнува деня на обединението

Европейският съюз брои последните часове до най - голямото в историята си разширяване.

В полунощ брюкселско време ( 22.00 ч. по Гринуич) десет нови държави стават официално членове на Европейския съюз.

Празненствата по случай обединението на стария континент обаче започнаха по-рано.

Час преди в Брюксел да удари полунощ, членството си в ЕС празнуват Кипър и бившите съветски републики Естония, Латвия и Литва, които са с един часов пояс по на изток.

Страни, някога участвали във Варшавския договор, ще се присъединят към бившите си противници от Запада и ще образуват разширен съюз с население от 450 милиона души. В света ще възникне най-голямата зона за свободна търговия.

За хората от Източна Европа разширяването бележи края на продължилите 15 години реформи, понякога болезнени, отбелязва Ройтрес. ЕС също е изправен пред промени - той ще трябва да интегрира по-бедните източноевропейци и да се справя с управлението на територия, чиито граници ще се преместят с 1000 км на изток.

Но преди 15-те стари и 10-те нови членки да кръстосат мечове по въпроси на бъдещето на ЕС, те ще отбележат символичния край на ужасите, които Европа е преживяла в не толкова далечното си минало.

"Първи май ще стане повратен момент в историята на Европа," заяви във Варшава комисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген. "Това е отговорът на Европа на края на Студената война и възможност континентът да излекува раните от миналото, рани от войни и диктатури."

Втората световна война започна с нападението на Германия срещу Полша през 1939 г. Както помирението между Франция и Германия откри пътя за създаване на съюза през 1957 г., така разширяването му сега увенчава усилията на Полша и Германия да преодолеят наслоенията от миналото.

Германският президент Йоханес Рау заяви в петък, че двете страни се свързват в обща съдба. "За поляците и германците утре започва съвсем нова глава в отношенията им като съседи, нова ера на огромни възможности", посочи Йоханес Рау в реч пред полския парламент. "Без Полша Европа не може да бъде Европа", добави той.

Ирландската столица Дъблин е домакин на Деня на посрещането, когато на 1 май там ще се проведат официалните церемонии по присъединяването на десетте нови държави.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?