Европа заплашена от руски газови неустойки за 3 млрд. долара

Европа заплашена от руски газови неустойки за 3 млрд. долара

Европа е изправена пред заплахата да плаща на Русия газови неустойки за близо 3 млрд. евро, защото не е ползвала предварително заявените количества природен газ за 2009 г., от които страните не са имали нужда заради спада в потреблението в резултат на икономическата криза. Това пише руското издание “Коммерсант“ в понеделник.

За същата опасност по отношение на България предупреди в петък и шефът на “Булгаргаз“ Димитър Гогов.

Големите потребители на руски газ, преди всичко Германия, Италия и Турция, през настоящата година не вземат предвидените по договор минимални количества суровина. Така италианската ЕНИ, немската Е.ОН и турската “Боташ“ попадат под задействането на клаузата “take or pay“ и ще им се наложи да платят неустойка от 2. 8 млрд. долара., пише “Коммерсант“

Неустойката е за заплащане между 50 и 70 на сто от цената на поисканото, но неползвано количества суровина, пояснява изданието.

Турция вече поиска да се прекрати действието на тази клауза. Италия и Германия също не искат да плащат санкцията, позовавайки се на отстъпките, които руската “Газпром“ прави за Украйна в това отношение. Засега в “Газпром“ обаче не са настроени снизходително към контрагентите си, пише “Коммерсант“.

Турция планира преговори с Русия за отпадане на наказателната клауза, тъй като само за първото полугодие на 2009 г. вносът на руски газ в страната е намалял с 25 на сто, независимо, че потреблението в страната е спаднало с 5.4 на сто, съобщава агенция “Блумбърг“, отбелязвайки, че страната доставя синьо гориво и от Иран.

В Западна Европа пък покупките на руски газ са намалели с 29 на сто – до 46 млрд. куб. м за първите шест месеца. За Германия намалението и с 44 на сто, за Италия – с 34 процента, а за Франция – с 21 на сто. Източник на “Коммерсант“, близък до борда на “Газпром“ твърди, че положението през третото тримесечие не се е изменило съществено и основните клиенти на руската компания тази година ще трябва да плащат неустойки в рамките на "take or pay“.

Само за ЕНИ разликата между минималните количества за закупуване и реално ползваните е 5 млрд. куб. м. за 1-5 млрд. долара по септемврийски цени, пише изданието.

Мениджър от чуждестранна газова компания твърди пред “Коммерсант“, че в момента трескаво се обсъжда въпросът дали да се плащат или не тези неустойки, като той бил поставен вече на вниманието на руския президент Владимир Путин.

"Първо на първо, самата Русия не плати на Туркменистан когато внезапно намали покупката на газ, после самият Путин позволи на Украйна да не плаща такава неустойка, а и няма гаранции, че през 2010 г. потреблението ще нарасне“, посочва източникът на изданието. Освен това експерти отбелязват, че борсовите цени на газа в момента в ЕС са двойно по ниски от тези по договорите с “Газпром“ и основните контрагенти на монополиста губят клиенти, които могат да си купят самостоятелно или чрез други доставчици газ от борсата на цена от 116 долара, докато “Газпром“ го продава по дългосрочните договори за 287 долара за 1000 куб. м.

Споделяне

Още от Европа