Европа засега не е готова да засили санкциите срещу Русия

Меркел призова да се търсят пътища за диалог

Доналд Туск

Европа засега не е готова да засили санкциите срещу Русия въпреки продължаващите провокации на руския президент Владимир Путин. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в интервю за в. "Ню Йорк таймс".

Туск, който ще се срещне днес с американския президент Барак Обама във Вашингтон, подчерта, че иска Европа да заеме по-силна позиция редом със САЩ за противодействие на руските усилия за прекрояване на украинските граници, за справяне с хаоса в страни
като Либия и за посрещане на заплахата от джихадисткото насилие.

Според него Европа трябва да си извлече ясни поуки от войната в Украйна, за да отговори на предизвикателствата в една нова и опасна епоха.

Туск пристига във Вашингтон в момент, когато Европа и САЩ искат да изградят общ фронт срещу Путин и да задълбочат сътрудничеството помежду си в борбата с тероризма, отбелязва изданието.

Той призна, че сложният процес на вземане на решения в Европейския съюз прави трудно за общността да отговори на действията на Русия и на други предизвикателства за сигурността
толкова бързо и твърдо, колкото би искал Вашингтон.

Но при положение че санкциите срещу Русия изтичат скоро, Обама търси подкрепа от европейските си съюзници за поддържане на натиска над Москва, каза Туск.

Според него в момента е невъзможно да се постигне единодушие между страните в ЕС за налагане на допълнителни санкции срещу Русия въпреки множеството нарушения на договореното прекратяване на огъня в Украйна.

"Някои политици в Европа са готови да вярват, че има възможност за добра воля" от страна на Путин и Русия, заяви Туск.

"Аз съм по-скептичен", добави той.

Туск предупреди, че е нужно да има "постоянни усилия" за предпазване от опити на Москва да разделя европейските лидери, посочва "Ню Йорк таймс".

Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна призова за запазване на санкциите срещу Русия във връзка със ситуацията в Украйна, но призна, че е необходимо да се търсят пътища за дипломатически диалог.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?