Европа затвори небето си за Боинг 737 Макс

Вълната от страх след катастрофата в Етиопия повлече и Индия, Австралия и редица други държави

Европа затвори небето си за Боинг 737 Макс

Европейският съюз преустанови във вторник вечерта полетите на самолетите "Боинг 737 Макс“ (Boeing 737 MAX) от моделите 8 и 9 до изясняване на причините за катастрофата с тази модел машина на Етиопските авиолинии, която в неделя взе 157 жертви край Адис Абеба, след като през октомври 2018 г.  индонезийски самолет със 189 души на борда се разби отново малкос леди злитането си.

За забраната съобщиха от Европейскаат агенция за авиационна безопасност (EASA). В изявлението ѝ се посочва, че като превантивна мярка за сигурност се преустановяват всички авиационни операции в Европа със самолети на "Боинг“ от моделите 737-8 Mакс и 737-9 Mакс". За всички неевропейски авиокомпании, използващи тези машини се затваря въздушното пространствона Евросъюза.

Това решение бе оповестено, след като по-рано през деня подобни мерки обявиха Германия, Франция, Великобритания и Ирландия.

"Британската Служба за гражданска авиация внимателно следеше ситуацията и тъй като в момента нямаме достатъчно информация от "черните кутии", които имаме, като превантивна мярка, издадохме указание да бъдат спрени всички граждански пътнически полети на всички оператори пристигащи, заминаващи или преминаващи през въздушното пространство на Великобритания", посочи говорител на ведомството. Службата обаче заяви, че продължава да смята този модел самолет за сигурен.

Едновременно с обявяването на решението на британския въздушен регулатор авиокомпанията "Норведжиън Еър" съобщи, че също временно се приземи своите "Боинг 737 Макс 8" по съвет на европейските регулатори, предаде ББС. Преди ден този превозвач обяви,че ще продължи да ползва тези машини.

Малко след това Германия и Франция обявиха, че въздушните им пространства ще бъдат затворени за този модел самолети. Германският министър на транспорта Андреас Шойер обяви, че "безопасността е на първо място". "Докато не се изяснят всички съмнения, наредих германското въздушно пространство да бъде затворено за всички самолети Боинг 737 Mакс", каза той.

Към държавите Сингапур, Австралия, Малайзия, Южна Корея и Оман, обавили по-рано през деня временното спиране на политети на „Боинг 737 Макс“ във вторник вечерта се присъедини и Индия.

Преди ден намерението да оставят на земята този модел самолети до изясняване на причините за трагичния инцидент обявиха Етиопия, Китай и Индонезия. Същото решение взеха и редица африкански и централноамерикански авиокомпании.

Още преди вълната от страх от използването на тази машина да обхване още държави, в ранната борсова търговия във вторник, акциите на "Боин" прибавиха към спада си от предишния ден нови 5.1 процента. Акциите се продаваха за 379.44 долара след срива в понеделник с 9 на сто.

Решението на британския регулатор на гражданската авиация, който е сред най-авторитетните в света, се оказа сериозният удар срещу самолетостроителя "Боинг". Американският концерн излезе със становище, че разбира партньорите си и че сигурността на полетите с неговите машини остава основен приоритет закомпанията.

"Самолетите станаха прекалено сложни", написа американският президент Доналд Тръмп в Туитър. "Вече не са нужни пилоти, а компютърни техници от Масачузетския технологичен институт", допълва той. "Това го констатирам при много продукти. Все се търси някакво ново и ненужно развитие, след като често пъти по-старите и по-прости неща работят много по-добре", смята държавният глава на САЩ.

"Необходимо е да се вземат решения за части от секундата и сложността поражда опасност. Всичко това на висока цена, но с много малка печалба. Не знам за вас, но аз не искам Албърт Айнщайн да ми е пилот. Искам страхотни професионални пилоти, които да могат лесно и бързо да поемат контрол над самолета си!", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят