Eвропа затяга още мерките срещу Covid-19

Меркел призова германците да ограничат контактите си и пътуванията

Eвропа затяга още мерките срещу Covid-19

Забрана за общуване с много хора в Лондон, вечерен час в Париж, Лион, Лил, Тулуза, Монпелие, Сент Етиен, Екс-Марсей, Руан и Гренобъл във Франция, засягащ около 20 милиона души, затворени училища в Полша - нова серия от строги мерки влиза в сила от събота на различни места в Европа, като част от опитите да се възпре втората вълна на коронавирусната зараза, съобщават световните агенции.

В Лондон е забранено от днес на хората да се срещат в затворени места с лица, които не са част от семействата им. Над 15 000 нови случая на зараза бяха регистрирани вчера в Обединеното кралство.

Във Франция жителите на гореспоменатите населени места от тази вечер ще са засегнати от въвеждането на вечерен час. Той ще е в сила за най-малко четири седмици от 21 ч. всяка вечер до 6 ч. сутринта. Мярката се взима в момент, в който около 25 000 нови случая на зараза бяха регистрирани за последното денонощие.

Вчера вечерта терасите на ресторантите, баровете и кафенетата бяха препълнени с младежи, опитващи се да се възползват от "последните мигове на нощна свобода". От тази вечер по време на вечерния час хората ще имат право да излизат само по неотложни причини, а за нарушителите има глоба от 135 евро.

Нови ограничения влязоха в сила и във Варшава и други полски градове, смятани за червени зони. Там гимназиите и прогимназиите остават затворени и учениците ще учат дистанционно. Ресторантите затварят врати в 21 ч., а сватбените церемонии са забранени. Броят на клиентите в магазините, на пътниците в обществения транспорт и на богомолците по време на църковните служби е ограничен.

В Белгия влезе в сила вечерен част от полунощ до 5 ч. сутринта. Близките контакти извън дома се ограничават до един човек, у дома ще бъдат приемани до четирима гости, баровете и ресторантите затварят изцяло, работата от дома става правило. След 20.00 ч. ще бъде забранена продажбата на алкохол. Правителството ще преоцени тези мерки след две седмици.

Италия пък вчера регистрира 10 010 нови случая на зараза, което най-високият показател да 24 часа в страната досега. Италианската област Ломбардия, която е най-засегната от втората вълна на коронавируса, въведе ново работно време за всички барове и ресторанти, които ще трябва да затварят врати в полунощ, и преустанови временно любителските спортни прояви, предаде Франс прес. Освен това след 18 ч. баровете няма да могат да сервират на клиенти, седнали на маса в тях. Продажбата на алкохол за вкъщи се забранява също след 18 ч., както и яденето и пиенето на площади, улици или градинки. Разрешава се доставката на храна за вкъщи след този час. Тези мерки са в сила до 6 ноември. Силите на реда ще следят за тяхното спазване, поясни кметът на Милано Ренато Саконе. В училищата ще има редуване на дистанционно и присъствено обучение. Забраняват се и посещенията в старческите домове, освен ако няма специално разрешително за това, издадено от лекаря на дома.

Чехия също за първи път обяви за денонощие над 10 000 случая на зараза. Заразените за последните 24 часа там са 11 105. От днес в страната започват да изграждат полеви болници за пациенти с Ковид-19, а Германия изрази готовност да помогне на страната. В Чехия са забранени за идните три седмици събиранията на повече от 6 души, затворени са училища, ресторанти, барове и клубове.

Броят на потвърдените случаи на зараза с коронавируса в Германия нарасна с 7830 души за денонощие, предадоха световните агенции. Броят на починалите с коронавирус се увеличи за последните 24 часа с 33 души.

От началото на пандемията в страната са били заразени 348 557 души, а жертвите са 9767. Нарасналият брой на новозаразените с коронавирус в Германия накара канцлерa Ангела Меркел да предупреди за "много сериозна фаза". Тя отправи апел към гражданите да ограничат контактите и пътуванията, ако не са спешни. "Моля ви, останете си вкъщи винаги, когато е възможно, във вашето населено място", каза Меркел.

Разпространението на вируса е по-бързо, отколкото в началото, преди повече от половин година. При тази ситуация само спазването на дистанция не е достатъчно.

"Трябва да отидем по-далеч. Науката ни го каза ясно: разпространението на вируса зависи пряко от броя на контактите и срещите, които всеки от нас има", подчерта Меркел.

В Малта носенето на предпазни маски става задължително на обществени места, а клубовете, баровете и местата за развлечение ще затварят в 23 ч., за да се намали разпространението на инфекцията.

Мелбърн се готви за вдигане на част от ограниченията

На обратния полюс е австралийският щат Виктория, който регистира само един нов случай на зараза с коронавируса и нито един смъртен случай в централния град Мелбърн. Това доближава неговите жители до вдигане на някои ограничения, наложени им заради пандемията, предаде Асошиейтед прес.

В щата има общо 816 случая на зараза от общо 904 случая в цялата страна.

Очаква се облекчаването на ограниченията в Мелбърн да стане утре, но засега не е ясно до каква степен ще се простира то. Сега ограниченията включват правото само на двучасови физически упражнения навън в периметър от 5 километра от дома и задължително покриване на носа и на устата при излизане навън.  

Споделяне

Още от Коронавирус