Европа затяга още пандемичните мерки

Европа затяга още пандемичните мерки

Много страни в Европа започват да затягат мерките срещу разпространението на коронавирус след като случаите в тях продължават да нарастват с различни темпове. В същото време обаче на места расте хорското недоволство от въвежданите нови мерки.. В Лондон пред "Даунинг стрийт" се събраха хора с плакати, призоваващи за свялане на маските.

А Великобритания е пред повторно затваряне, след като в събота отчете над 15 хиляди новозаразени, което е с ръст с над 1300 души спрямо петък. В понеделник се очаква премиерът Борис Джонсън да обяви нови строги мерки в борбата с коронавируса с въвеждане на "тристепенна местна карантина", която в крайната си степен може да доведе до пълно прекратяване на социалните контакти и затваряне на всички заведения.

Испания остава най-тежко поразената държава в ЕС с над 860 хиляди заразени. В автономната област Навара се наблюдава най-високият ръст на случаите в страната и там ресторантите, хотелите, кината, театрите, библиотеките и детските паркове вече ще работят с капацитет от 30 % заетост, в 22 часа всички заведения трябва да затворят, а на едно място не могат да се събират повече от 6 души.

Франция също отчита увеличение на заразените с Covid-19. Сходна е ситуацията в Португалия и Нидерландия.

В Чехия отчетоха рекордни нива на зараза за четвърти пореден ден. Страната показва най-бързо разпространение на заразата в Европа на 100 000 души, дори по-бързо от Испания. "Положението е следното: или ще спазваме мерките, или ще предприемем още ограничителни стъпки и не изключваме пълна карантина", заяви премиерът на Чехия Андрей Бабиш.

От днес в сила са някои забрани в Полша и Германия.

Маските в Полша са задължителни с изключение на паркове и плажове. Полицията може да глобява нарушителите със 110 евро. За хората над 60 години са определени два часа сутрин за пазаруване.

Властите в Берлин затвориха барове и ресторанти от 23 часа до 6 сутринта заради тревожното нарастване на новозаразените. Забранено е да се продава алкохол между 22 и 6 часа и това важи за всички магазини. Събиранията на хора навън през нощта се ограничава до петима души, през деня до 50. Ограниченията са по-сериозни за събранията на закрито -разрешено е до 10 души вместо досегашните 25.

"Тъжно е, че в много страни в Европа има бързо покачване на случаите, правителствата трябва да действат решително в опит да спрат предаването на вируса. И е много, много трудно когато заразата стигне определено ниво да не се въведат ограничения", коментира Майкъл Райън, директор на програмата за извънредни ситуации към СЗО.

Русия отчете най-лошата седмица по брой заразени, който са били тройно повече от предишните пикове през май. Ръст има и при починалите на седмична база.

Броят на потвърдените случаи с коронавирус в Индия надхвърли днес седем милиона въпреки спада в дневния прираст на новите случаи през последните седмици, съобщи Асошиейтед прес.

За последните 24 часа са установени нови 74 383 инфектирани. Очаква се до няколко седмици Индия да изпревари по брой на заразените с коронавирус първенеца в сметовен мащаб Съединените щати, където те сега са над 7.7 млн.

Увеличаването на случаите на заразяване с коронавирус в Индия бе регистрирано на фона на продължаващото смекчаване от властите на ограничителни мерки заради вируса, което има за цел да стимулира индийската икономика, която бе засегната негативно от строгата карантина, въведена през март.

Здравното министерство на Мексико обяви снощи, че за предходните 24 часа в страната са били потвърдени нови 4577 случая с коронавирус и 135 починали от усложнения заради Covid-19. С тях броят им от началото на епидемията възлиза на 814 328 и 83 642 съответно, съобщи Ройтерс. Мексиканските власти признават, че действителният брой на заразените може би е по-голям от броя на потвърдените случаи.

В Колумбия са били установени 8447 нови случая за денонощието, 165 починали и 2584 възстановили се от заразата, казаха снощи от министерството на здравеопазването и социалната защита, цитирано от ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?