Европа затяга правилата за "Северен поток 2"

След компромис между Париж и Берлин тръбата ще трябва да изпълнява обновена газова директива под контрола на Германия

Европа затяга правилата за "Северен поток 2"

Известно усложнение ще срещне реализацията на проекта за газопровода "Северен поток 2" след като Комитетът на постоянните представители на страните членки в ЕС даде в петък мандат на Председателството на Съвета на Европейския съюз да започне преговори с Европейския парламент за промяна на газовата директива, за да важи вече за всички газопроводи от и до държави, които не са част от ЕС.

Ще се допуска обаче изключение от правилата за съществуващи проекти, какъвто е "Северен поток 2", дублираш първата тръба на газопровода от руското крайбрежие на Балтийско море до Северна Германия. Това стана възможно след постигнат по-рано през деня компромис между Франция и Берлин относно проекта. Двете страни решиха споровете си с редакция, според която прилагането на газовата директива за тръбопроводи от трети държави ще е в компетенциите на страните, на чиято територия влизат съоръженията. Така реално няма да се блокира "Северен поток 2", но Германия ще бъде отговорна за това проектът да отговаря на изискванията за разделение на функциите на оператор и доставчик, както и да се допускат други транзитьори до инфраструктурата.

Компромисът бил подкрепен от 27 от 28-те страни членки, като само България се е противопоставила, по информация на ДПА.

Преговорите по промяната на газовата директива ще започнат на 12 февруари, посочва руската агенция ТАСС.

Според финално одобреното предложение държавите членки, които желаят да започнат преговори с трета държава за сключване, изменение или удължаване на споразумение, което би могло да има въздействие върху общите правила на ЕС, ще трябва да уведомяват Еврокомисията, посочва се в съобщението на Съвета на Европейския съюз.

"Общата цел на предложеното изменение на директивата е да се гарантира прилагането на правилата, които управляват вътрешния пазар на природен газ в ЕС, по отношение на газопреносните линии между държавите членки и трети държави до границата на територията и териториалното море на съответната държава-членка", посочи говорителят на Европейската комисия Анка Падурару, цитирана от БНР в петък

От Франс прес посочиха преди това, че редакцията предвижда страната, на чиято територия се намира пунктът за получаване на суровина от морски газопровод, идващ от страна извън ЕС, да получи правото да избере формулата за приемането на количествата според правилата на газовата евродиректива и да се допускат изключения от нея. В случая със "Северен поток 2" това е Германия.

Берлин и Париж също така се договорили всички решения по "Северен поток 2" да се вземат от Германия, твърди агенцията.

Преди ден немският вестник "Зюддойче цайтунг" обяви, че разногласия между Германия и Франция по "Северен поток 2" са накарали президента на Франция Еманюел Макрон неочаквано да отмени участието си в конференцията по сигурността в Мюнхен, която ще се проведе от 15 до 17 февруари. Берлин се обяви против промените в газовата директива, докато Париж ги подкрепи.

По-рано в петък говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че позицията на САЩ по проекта "Северен поток 2" е пример за нечестна конкуренция. Вашингтон се опитва да принуди страните от Европа да купуват по-скъпия американски газ,
заяви той, цитиран от руската агенция ТАСС.

"Този международен проект, необходим на Русия и на целия Евросъюз, постоянно е подложен на нападки от трети страни и най-вече от Съединените американски щати, които в случая застават на позиция, която е несъвместима с понятията за честна конкуренция, опитвайки се да принудят европейските си партньори да купуват по-скъп газ с близо 30 процента при сегашната конюнктура от Съединените американски щати", заяви пред журналисти Песков по повод намерението на Франция да подкрепи промените в газовата директива на ЕС.

Москва, заедно с партньорите си, продължава проекта "Северен поток 2" и очаква той да бъде изпълнен. Руската федерация се надява, че страните от Европа ще вземат решение по този проект без да се поддават на влиянието на САЩ, допълни Песков.

Източноевропейските, балтийските и скандинавските страни гледат на газопровода с трасе 1225 километра като позиция, в която ЕС е заложник на Москва, докато страните от Северна Европа, особено Германия, изтъкват икономическите ползи, отбелязва ТАСС.

Проектът "Северен поток 2" предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Реализацията на проекта се оценява на 9.5 милиарда евро. Единствен акционер в оператора по проекта "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2 AG) засега е "Газпром". При получаване на всички разрешителни и старт на проекта се предвижда в него да влязат с по 10 процента френската "Анжи" (Engie), австрийската "О Ем Ви" (OMV), англо-холандската "Шел" (Shell), както и германските "Унипер" (Uniper) и "Винтерсхал" (Wintershall).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?