Европари за екология и конкурентен бизнес се пренасочват за регионално развитие

Европари за екология и конкурентен бизнес се пренасочват за регионално развитие

Пари от забавените оперативни програми “Околна среда“ и “Конкурентоспособност“ да се прехвърлят за общински проекти по програмата “Регионално развитие“, планира регионалният министър Росен Плевнелиев, съобщи той в петък.

Съгласно правилата на ЕС страните членки имат право да местят в рамките на един и същи фонд (в случая Фонда за регионално развитие) до 10% от други оперативни програми, каза заместничката му Лиляна Павлова.

Всички средства по програма "Околна среда" са 1.93 млрд. евро, а 10 на сто от тях са 193 млн. евро. Програма "Конкурентноспособност" е за 730 млн. евро т.е. средствата, които могат да се прехвърлят са 73 млн. евро. Максимум 266 млн. евро могат да се прехвърлят към "Регионално развитие" през 2012 г., защото тази оперативна програма е изчерпала бюджета си за 2011 г., а в същото време се е заформила листа от чакащи финансиране проекти за 300 млн. лв. за ремонт на улици, училища и забавачки.

Зам.-министър Павлова заяви, че не може да посочи какъв ресурс може и ще бъде прехвърлен.

Ако все пак това стане, това ще е първото прехвърляне на средства за България от една програма в друга. Досега е имало само прехвърляне на средства от забавени към други проекти в рамките на оперативна програма “Транспорт“. Така 250 млн. евро, предвидени за рехабилитация на железопътни линии и автомагистрали, отидоха за столичното метро.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството смята да отвори за проекти и договаряне на финансиране всички схеми по ресорната оперативна програма. Целта е от 3.1 млрд. лв. да бъдат договорени 2.5 млрд. лв. през 2011 г., обясни Плевнелиев. Той допълни още, че очакванията на ведомството са сегашните договорени 1.4 млрд. лв. по програмата да достигнат 1.7 млрд. към 15 декември.

В момента се договарят проектите за обновление на градския транспорт в седемте големи града. Първият договор ще бъде подписан с Бургас идната седмица, след което градът ще получи 131 млн. лева. Приблизително за същата сума е и проектът на София за обновление на столичния градски транспорт, който се очаква да бъде подписан в началото на следващата година. В ход са проектите за Плевен, Стара Загора и Пловдив, докато процедурата за Варна се обжалва и ще има забавяне, обясни Лиляна Павлова.

В регионалната европрограма има и рискови проекти, коментира Плевнелиев. Като такива той определи доставката на пожарни автомобили и газовите връзки със съседните страни, които дори бяха наречени "екстравагантни".

Ресорните министерства – МВР и на икономиката се бавели с проектите, но от регионалното ведомство упражнявали “непрекъснат натиск да действат".

Регионалното министерство подписа в петък договор с Агенция "Пътна инфраструктура" за финансирането на ремонта на Южната дъга от Симеоново до ж.к. "Младост". Проектът, който ще се изпълни от "Главболгастрой" е за 46 млн. лева, като европейското финансиране е 34 млн. Остатъкът ще се осигури от националния бюджет.

Проектът за Южната дъга бе включен в Оперативна програма "Регионално развитие" в схемата за ремонт на второкласни и третокласни пътища. По нея вече има 28 договора за 46 отсечки с обща дължина 549 км. Общият размер на предоставената безвъзмездна помощ е 399 млн. лв.

При провеждането на тръжните процедури за първия етап на схемата бяха спестени 68 млн. лв. Очакват се икономии в размер на около 80 млн. лв. при провеждането на процедурите за втория етап и със спестените средства ще бъдат рехабилитирани и реконструирани нови второкласни и третокласни пътни участъци.

Вторият етап на схемата ще тръгне в края на месеца. В 15 лота ще се включат 24 пътни отсечки.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?