Европари за селските райони отиват в градовете

Европари за селските райони отиват в градовете

Парите от европейската програма за селските райони отиват в градовете, алармира в четвъртък Fermer.bg по повод насроченото за следващия ден подписване в присъствието на премиера Бойко Борисов на 216 договора с кметове на общини за проекти на обща стойност над 400 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони.

Проверка на изданието сочи, че сред финансираните общински проекти са такива за ремонт на улици в центъра на Свиленград на стойност над 4.8 млн. лв., както и за реконструкция на улица в Трявна за над 1.1 млн. лв. и осигуряване на път до хотелския комплекс “Калина палас“ и квартал “Лисков дял“ срещу 775 хил. лв. Правец също ще ремонтира с над 3 млн. лв. европари улиците си, а Козлодуй ще оправя уличната си мрежа и осветление с над 1.8 млн. лв. Смядово и Трън ще получат по 1.4 млн. лв. за ремонт на централните си площади.

Курортният град Сапарева баня ще озеленява парка си за 1.6 млн. лв., а морският Царево ще оправя три паркови зони с 540 хил. лв. Шабла пък е спечелила проект за близо 1.3 млн. лв. за "естетизация" на градския си парк. Централния си парк ще реконструира и град Лозница срещу 1.5 млн. лв., В Златоград за същите цели ще се изхарчат 1.6 Тополовград за същите цели ще се изхарчат 824 хил. лв. Кубрат ще "рехабилитира" зелените си площи с повече от 1.4 млн. лв.

Летница и Суворово са сред отличниците, които ще се разпишат с по два проекта за крупни суми. Община Суворово ще получи над 4.1 млн. лв. за спортно-възстановителен комплекс, а с други 1.4 млн. лв. ще възстановява асфалтови настилки и бордюри в града. Летница ще ремонтира улици с повече от 5 млн. лв. Град Сухиндол също ще реконструира спортния си комплекс с 1.4 млн. лв. Общината в Априлци пък ще си купува радиостанции за 472 хил. лв. с пари за селските райони, а Оряхово ще ремонтира музия на Васил Левски в града за 622 хил. лв.

Финализираните проекти са по двете общински мерки на програмата – 321 “Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и 322 “Обновяване и развитие на населените места”, се посочва в съобщение на Министерството на земеделието и храните. По тях общините могат да получават до 100% безвъзмездно европейско финансиране, заяви агроминистърът Мирослав Найденов.

От Държавен фонд “Земеделие“ коментираха пред Mediapool, че одобрените проекти отговарят на критерии на програма, които са одобрени от Европейската комисия. Общините, които ще получат финансиране, са включени в списък с районите, които отговарят на критериите за финансиране, определени от комитета по наблюдение на програмата за селските райони..

Проектите са подавани по време на предишното управление на тройната коалиция, но те са били проверени от новото ръководство на ДФЗ дали отговарят на изискванията и дали поисканото финансиране отговаря на строителните стандарти. Не са били открити никакви причини проектите да не бъдат одобрени, заявиха от земеделския фонд, който е акредитиран като разплащателна агенция по европрограмата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес