Европари за стадиони и спортни зали след 2014 г.

Европари за стадиони и спортни зали след 2014 г.

Стадионите и спортните зали, които останаха без европейско финансиране през този програмен период, след 2014 г. вече ще получават пари от бъдещата оперативна програма за 36-те големи града. Колко точно ще са средствата, все още не е ясно, каза Деница Николова, директор на управляващия орган на оперативна програма “Регионално развитие”.

Премиерът Бойко Борисов вече обеща зали и стадиони на българските олимпийци в сряда, когато се срещна с тях в Лондон. На волейболната федерация даде зала “Христо Ботев” в София. На председателя на БОК Стефка Костадинова е обещал ремонт на зала “Фестивална”, която е в ужасно състояние и там спортистите по-скоро могат да се контузят, отколкото да тренират. “За Ямбол ще вкараме 3 млн. лв. в спортна зала”, обеща още премиерът.

В момента се довършва новата допинг лаборатория в София, а отделно правителството даде пари на Гоце Делчев, Велико Търново и Стара Загора пари да си оправят стадионите, за да може да ритат футболистите.

Предстои откриването и на нова спортна зала в Пловдив с 10 000 места и в Русе - с 6000 места, а спортното бижу “Арена Армеец” в столицата вече работи от една година.

Левски и ЦСКА чакат пари за стадионите си

Стадионите на футболните клубове Левски и ЦСКА също имат нужда от средства за ремонт на съоръженията. Докато сините инвестират по малко собствени средства в трибуните и игрището, ЦСКА засега чака държавата да му отпусне нещо.

В сряда приятелят на премиера и депутат от ГЕРБ Емил Димитров, който се зае да спасява ЦСКА, каза, че е напълно възможно да се намерят средства за ремонта на стадиона на червените в Борисовата градина. Той обаче лансира идеята ЦСКА да продаде името на стадиона срещу реновирането. “Защо да не се казва “Газпром Арена” примерно?", попита Димитров.

От ремонт се нуждаят още базите на Локомотив (София) и Славия. Със заповед на премиера дори беше създадена работна група, която да работи по проблема със собствеността на съоръженията, а специално създаденото дружество с нестопанска цел "Футболна София" трябваше да търси пари за ремонта на базите.

В сега действащата оперативна програма “Регионално развитие” нямаше заложени мерки за спортна инфраструктура.

Същите пари за регионално развитие след 2014 г.

Няма да има ръст на средствата по бъдещата оперативна програма “Регионално развитие” през следващия програмен период и ще разчитаме на същите пари както и сега – около 3 млрд. лева, стана ясно от думите на Деница Николова.

Близо две трети от средствата ще отидат за развитието на 36-те големи града.

Останалите около 40% ще бъдат разпределени за обновяването на университетите, държавните болници и за развитие на културния туризъм.

Ключовата дума за новата оперативна програма е “интегриран подход”, посочи Николова. Това означава, че няма да се работи на парче както сега, а като се започне от под земята със смяната на водопровода и канализацията ще се стигне до асфалтиране на улиците и направата на детски площадки в една зона.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?