Европарите обновили селскостопанския парк с 10 хил. трактора и комбайна

Изложението отново събра производители на селскостопанска техника

В последните пет години у нас са регистрирани 8623 нови колесни трактори и 1351  нови зърнокомбайни, което е станало и благодарение на прилагането на Програмата за развитие на селските райони, заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев при откриването на изложението БАТА АГРО–2018 във вторник, в Стара Загора.

"Модерно земеделие  не може да се развива  без съвременна техника. Необходимо е плавно, но трайно подновяване с нови по-модерни, надеждни и качествени трактори и зърнокомбайни, което би разгърнало мащабите за по-високопроизводително селско стопанство в България”, каза още той, цитиран от пресцентъра на ведомството.

"Подмяната на остарялата и амортизирана техника и преминаване към съвременни начини на производство е това, от което се нуждае българския земеделски стопанин, който има амбициите да се развива и да затвърждава постигнатите позиции и да навлиза на нови пазари”, каза още Атанас Добрев.

Само по мярката за инвестиции в земеделски стопанства от ПРСР 2014-2020 г. досега са сключени 1440 договора с общо одобрени разходи за 1.3 млрд. лв., от които 760 млн. лв. са субсидиите.

1302 са одобрените проекти, които включват инвестиции за селскостопанска техника. Общият размер на разходите по тях е 1.155 млрд. лв., а субсидията - 675 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?